Днес Левски празнува 78 години от обявяването за град – снимки

18.07.2023 18:24

„Днес цяла България отбелязва 186-та годишнина от рождението на Апостола на свободата – Васил Левски. За мен е чест и гордост в този свят за нашия народ ден да ви поздравя с двойно вълнение и с празника на нашия град. Родолюбивите му жители преди 125 години са избрали да го нарекат –Левски. Васил Левски е нашият идеал, като българи, а град Левски е нашият град, нашият дом – нашата любов и грижа, нашето ежедневие и бъдеще!“

Кметът на Община Левски Любка Александрова

За своя празник днес град Левски посрещна много гости: Негово високо преосвещенство Великотърновски митрополит Григорий, Николай Абрашев- зам. областен управител на област Плевен, Васил Василев – Председател на Общобългарски комитет „Васил Левски”, Иван Иванов –СОНИК СТАРТ, Началника на  РУ –Левски, Началника на БПЗН – Левски, председатели на общински съвети, кметове на общини, директори на регионални, областни и общински дирекции, сдружения и комитети, председателя на Об С –Левски и общински съветници, кметове на кметства в община Левски и почетни граждани на община Левски.

Президентът  на Република България изпрати Поздравителен адрес на кмета на община Левски и жителите и гостите на община Левски. Община Левски получи поздравителни адреси от Областен управител на област Плевен, НСОРБ, Асоциация на българските градове и региони, общините Мизия, Бобов дол, Бяла Черква, Белене, Павликени и др.

Празникът на град Левски беше тържествено открит тази сутрин пред Община Левски с издигане на знамената на България, Европейския съюз и град Левски.

Молитва за здраве и благоденствие на жителите и гостите на град Левски, с благодарност към кмета на общината, отслужиха  Негово високо преосвещенство Великотърновски митрополит Григорий и Негово  Благоговейнство Руслан Личев – секретар на Великотърновската митрополия.

Постиженията крепят вярата и са повод да се поздравим, припомни водещата на празника Елена Георгиева :„Вярвам, че имаме основание да се поздравим в този ден, всички ние, които сме родени тук или избрахме да градим живота си тук, да подреждаме града, така че с всеки изминал ден да се развива и отстоява доброто си име. С общите усилия на общинска администрация, общински съвет, институции и  бизнес са реализирани проекти с милиони европейски и общински средства. В заетостта и социалните дейности са осигурени над 470 работни места  за над 600 потребители.

В инфраструктурни проекти са инвестирани над 22 милиона лева за мащабни проекти като реконструкция на водопроводната мрежа в град Левски, ремонт на Детската градина и читалището в с. Изгрев, на Основно училище в с. Обнова, на ученическото общежитие към Професионална гимназия по транспорт и лека промишленост в гр. Левски, рехабилитация и реконструкция на улици в Левски и завършен ремонт на пътя към с. Варана. С държавен бюджет в момента се извършва ремонт на стадиона в град Левски. Стотици хиляди левове са вложени в екология и опазване на околната среда, както и за въвеждане на иновативна физиотерапия в МБАЛ ЕООД  гр. Левски.”

Кметът на Община Левски Любка Александрова благодари на всички съграждани за поредна година за ползотворната съвместна работа. Въпреки несигурните времена, град и община Левски все пак правят своите крачки напред. Развиваме пътната и водопроводната си инфраструктура, модернизираме училищата и детските градини, спортните бази и детските площадки. Реновирахме част от общинската болница, читалище и завършихме строежа на летния театър и нов параклис. Наши ученици завоюваха челни места в национални конкурси и олимпиади, а читалищните ни състави печелят медали във всички фестивали в които участват.Беше година на много труд и реализация на проекти във всички сфери на живота…”

Любка Александрова поздрави СУ „Крум Попов” за достойно отбелязваната 100 годишнина – училище, дало на България учени, инженери, архитекти, хора на духа и перото, образовани и достойни българи.

Празничен поздрав отправиха и децата на град Левски  – Любена Стоилкова с новата песен за град Левски „Левски моят град мечта”, Анжелика Стефанова с песента „Аз съм българче” и детските  танцови състави и изпълнители от НЧ „Георги Парцалев-1901”.

Внушителен израз на признателност и почит към достойния син на България бе днес гражданското поклонение пред паметника на Васил Левски. Негово високо преосвещенство Великотърновски митрополит Григорий отслужи  молитва за йеродякон  Игнатий , за светлата му душа, свята икона за всички българи.

В празничната вечер концертът на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили на Република България на открита сцена пред Община Левски от 20.00ч. ще докосне дълбините на духовната ни същност, а  празничната заря-проверка от НВУ „Васил Левски” Велико Търново ще припомни имена и озари със светлина  изконните ценности за народ и родина.

Информация и снимки: Община Левски

 

 

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: