Ученици от ДФСГ „Интелект“ гостуваха на Окръжен съд – Плевен в Деня на отворените врати

17.04.2024 13:16

По случай 16 април – Деня на Българската конституция и професионалния празник на юристите в България, Окръжен съд – Плевен организира Ден на отворените врати, на който специални гости бяха единадесетокласници от ДФСГ „Интелект“ град Плевен.

Председателят на Окръжен съд – Плевен – съдия Весела Сахатчиева, поздрави учениците, разказа им накратко историята на Конституцията от нейното създаване до днес и им връчи по един екземпляр от най-новото издание на нашия основен закон, заедно с удостоверения за участието на децата в Образователната програма през учебната 2023-2024 година.

Съдия д-р Силвия Кръстева представи на гимназистите разработената от нея лекция на тема „Етиката в училище“, а след това ги включи в симулативен съдебен процес по казус подготвен от нея. Казусът засягаше злободневния проблем за агресията, която се забелязва все по-често и при децата – сбиване между две съученички в двора на училището, поради възникнал между тях конфликт.

Единадесетокласниците имаха възможността да влязат в ролята на съдии, прокурор, обвиняем, пострадал, адвокати и свидетели, и да минат през етапите, по които протича  едно съдебно следствие, като през цялото време бяха напътствани от съдия д-р Кръстева. Гимназистите имаха възможността да усетят отговорността на работата на съдията, а накрая да постановят и своята присъда.

Това информират от съдебната институция.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: