Георг Спартански: Кой би инвестирал парите и бизнеса си в един „умиращ“ град!?..

22.10.2023 16:52

Изборно време е, удобно за част от партиите и кандидатите да „ловят риба в мътна вода“. Въпрос на политическа хигиена. Нищо ново под слънцето…

Представям само част от ФАКТИТЕ по темата ИНВЕСТИЦИИ. Нашите съграждани са разумни хора, обидно е някои да се пробват да подценяват тяхната интелигентност!

Само преди месец, връчих на Георги Пасков, изпълнителен директор на „Глас Контрибюшън“,  компанията собственик на Стъкларския завод „Рубин“, разрешението за строеж в индустриалната зона на града. Проектът предвижда изграждане и въвеждане в експлоатация на 300 тонна ванна пещ с партньорство от немски компании.

Предприятието ще се разшири с нова инвестиция за 110 млн. лв. Собственикът на завода „Глас контрибюшън“ ще изгради и въведе в експлоатация нова 300-тонна ванна пещ. Новата инвестиция предвижда откриване на 150 нови, висококвалифицирани работни места.

Това е третата инвестиция от компанията, реализирана на територията на индустриална зона Плевен, като предишните две бяха удостоени и със сертификат клас А. След приключване на този етап общата стойност на инвестициите на дружеството ще достигне около 250 млн. лв. Очаква се новата мощност да бъде пусната в експлоатация в средата на 2024 г.

Обсъдихме още привличане на компания за инвестиция в рамките на завод „Рубин“. Евентуалният размер на инвестицията би бил около 150 млн. лв. за произвеждане на орнаментно закалено стъкло с ниско съдържание на желязо за фотоволтаици. Това е една от най-важните и неделими части от фотоволтаичните модули.

През април тази година „Малтери Суфле“, един от трите най-големи производители на малц в света, дъщерно дружество на европейската селскостопанска група „ИнВиво“, направи първата копка за новия производствен обект на „Малтери Суфле България“ в Плевен.

С този нов завод с производствен капацитет от 60 000 тона малц годишно, „Малтери Суфле“ инвестира близо 60 милиона евро във веригата ечемик – малц – бира в България и по този начин затвърждава позицията си на водещ производител на малц в страната.

Инвестицията, в колаборация с местните производители, дава шанс на плевенската и регионалната икономика и земеделие да се развиват. Тя е и силен позитивен знак за потенциалните чуждестранни и български инвеститори, които имат намерение да инвестират в северната част на България, и конкретно в Община Плевен.

Само преди година официално отвори врати на ул. „Св. Кл. Охридски” Новата сграда на фирма ДМТех – Плевен. Събитието съвпадна с десетгодишнината на предприятието, специализирано в производството на иновативна техника за пожароизвестяване и пожарна безопасност. В пика на COVID eпидемията фирмата купува терен от 5.5 дка и стартира строителството на нова сграда с площ 3000 кв. м, проектирана по най-съвременните технологии за производство на електронни устройства и енергийна ефективност.

Новият обект за преработка на червени и бели меса на известната плевенска фирма ВАЛБОРГЕН е поредната инвестиция на местния бизнес в рамките на последната година. Обектът е построен върху разгърната площ от 1200 кв. м. и разполага с 20 обособени помещения. Той е реализиран по всички европейски стандарти, като всичко е изпълнено по актуалните технологии – подови настилки, отводняване, машини и съоръжения.

Борис Генов е един от младите и високо образовани плевенчани, решили да се върнат в родния град и продължат традициите на семейния бизнес.

В края на месец септември 2023 г. регистрираните безработни в Бюро по труда Плевен са 2248, като спрямо месец август се отчита запазване на нивото ѝ. Равнището на регистрираната безработица в ДБТ – Плевен е 4,5% , което е под средното за страната – 5,3 процентни пункта. В сравнение със същия месец  на   2022 г. за този показател е отчетено минимално завишение от 0,6%. Факт!

В града бяха построени за последните години десетки жилищни и производствени сгради.

Ето отново малко факти: през 2022 година Община Плевен е издала 72 разрешения за строеж за новопостроени и преустроени жилищни сгради и 11 разрешения за строеж за нови производствени сгради и преустройство на производствени сгради. До момента през тази година разрешенията за строеж за новопостроени и преустроени жилищни сгради са 44, а разрешения за строеж за нови производствени сгради и преустройство на производствени сгради – 7.

Споменатите инвестиции са САМО ЧАСТ от общите инвестиции. Строят се строят хотели, обекти на нови търговски вериги, малки и средни фирми инвестират в ново строителство.

Известната строителна фирма „Хоризонт Иванов“ изгражда ГОЛЯМ ПЛУВЕН КОМПЛЕКС на терен на бул. „Русе“ /бившите Строителни войски/  с 5400 кв. м. разгърната площ. Модерното съоръжение/подобни има само в София и Бургас/ ще разполага с голям 50-метров басейн с 8 коридора и трибуна с 500 седящи места, по-малък басейн с размери 25 на 10 метра и два малки басейна за бебета и деца от 3 до 6-годишни. В комплекса е предвидено да функционират още спа-център и функционална зала за кондиционални тренировки.

 

И нещо от последните дни: „Ем Ди Иммобилиен“ ЕООД заяви инвеститорски интерес за изграждане на хипермаркет за мебели и домашни потреби на австрийската верига „Мьомакс“ и вече закупи терени…

В един „обезлюден“ град никой предприемач не би тръгнал да инвестира парите си в строителство. Или смятате, че това не е така!?

Това са фактите. Другото са приказки. Черният PR не е помогнал на никого, показва единствено безсилие…Нашите съграждани са разумни хора, обидно е някои да се пробват да подценяват тяхната интелигентност!

Забележка: В публикацията са ползвани снимки от сайтовете – 24 часа, икономикс и плевен за плевен

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: