Георг Спартански: Бюджетът за култура на Община Плевен и през следващия мандат ще е над 7 процента!

18.10.2023 16:06

Пощенска картичка, направена в чест на 90-годишнината от рождението на академик Светлин Русев, връчи днес бившият кмет на Плевен Румен Петков на настоящия Георг Спартански. Това стана на 18 октомври – Деня на Свети Лука, покровител на художниците, в залата на уникалната Художествена галерия „Дарение Светлин Русев“.

„В тази картичка има много символика, която е свързана с Плевен като столица на българската художествена култура. Имаме основание да се гордеем с това най-голямо в страната дарение, което вече има своя история, и да оценим по достойнство усилията за неговото съхраняване.“, заяви Румен Петков с благодарност към кмета Спартански за неговите усилия за съхраняването и развитието на атмосферата на култура и дух в нашия град.

„Когато човек прави нещо за себе си, то умира заедно с него. Когато го прави за другите – то остава да живее вечно.“,  коментира Георг Спартански по повод дарителския жест към Плевен на големия български художник и наш съгражданин – академик Светлин Русев.

В залата на Художествена галерия „Дарение Светлин Русев“ Георг Спартански бе приятно изненадан и от специалния музикален поздрав на Хора на учителките. Той благодари на преподавателките за положения в годините труд в благородната професия и им пожела здраве и добри дни за тях, за семействата им и за Плевен.

Ден преди това, кметът на Община Плевен Георг Спартански, заедно с кандидати за общински съветници от листата на Местна коалиция „Българска нова демокрация/СДС/“, която безапелационно подкрепи кандидатурата му, се срещна с художници, музиканти, актьори, артисти, преподаватели в зала „Гена Димитрова“.

Пред участниците в срещата от ДКТ „Иван Радоев“, Общински хор „Гена Димитрова“ с диригент Анелия Дечева, Общински духов оркестър с диригент Пламен Марков, Плевенска филхармония, Северняшки ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“, ЦРД – Плевен, преподаватели от плевенски училища, Арт центровете в Плевен, той пое ангажимента бюджетът за култура на Община Плевен и през следващия му мандат да бъде над 7 процента. „Бюджетът на държавата за култура винаги е бил под 1 процент от общия бюджет“, припомни Спартански, като благодари за подкрепата на културната гилдия в Плевен и обеща съдействие за решаване на всички текущи проблеми и реализиране на нови инициативи.

„В Плевен имаме много културни институти и всичките те са емблема на града ни. Затова и сме убедени, че заслужават да ги поддържаме“, завърши Георг Спартански.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: