Георг Спартански: Готов е проектът за реконструкция на пешеходната зона по Старата главна улица

15.10.2023 18:12

Изборно време е, удобно за част от партиите и кандидатите да „ловят риба в мътна вода“. Въпрос на политическа хигиена. Нищо ново под слънцето…

Представям само ФАКТИТЕ по темата ПЕШЕХОДНА ЗОНА на ПЛЕВЕН. Нашите съграждани са разумни хора, обидно е някои да се пробват да подценяват тяхната интелигентност!

Какви са ФАКТИТЕ:

1.Извършихме тотален ремонт на Градската градина.

2.Възстановихме Пеещия фонтан.

3.Възстановихме Водната каскада, една от гордостите на Плевен. Малките фонтани, тип „глухарчета“, също са факт.

4.Извършихме основен ремонт и преобразяване на пл.“Свободата“ , както и улица „Васил Левски“ от площада до театъра.

5.Извършихме пълен основен ремонт на площад „Стефан Стамболов“.

Остана САМО отсечката от там до края на Старата главна улица.

 

Готов е проектът за реконструкция на тази последна част от пешеходната зона, Община Плевен има ПЪЛНА ГОТОВНОСТ и ще кандидатства за европейско финансиране ВЕДНАГА след отваряне на съответните програми по Плана за възстановяване и устойчивост / ПВУ / на Европейския съюз.

Централната пешеходна зона в Плевен е втора по дължина в България /1450 м/ след тази в Пловдив. Целта на проекта е осигуряване на устойчиво пространствено развитие на изградения градски център с подобрено качество на живот и нова социална среда. С разработката се допълва и надгражда изпълнения вече с европейско финансиране проект „Обновяване и модернизация на физическата среда чрез реконструкция на централната пешеходна зона на гр. Плевен”.

Общата площ в обхвата на етап ІІІ от реконструкцията на пешеходната зона е 11 039 кв. м. Настилки ще бъдат положени на 10 286 кв. м, или 93.1 %. Предвидени са нови декоративни настилки от вибробетонови плочи с дебелина 8 см, със “заключване” тип Einstein и необходимите елементи от системата за монтаж.

Използвани са три основни цвята /антрацит, светло сиво и охра/ с минерална посипка и съответните типоразмери, както и сегментен паваж около част от дърветата. В проекта са определени като визия, произход и местоположение елементите на градския дизайн: пейки и кошчета за отпадъци, велосипедни паркинг елементи, осветление, афишни колони и др. Ще бъдат монтирани нови паркови осветителни LED тела с бяла светлина.

Общата площ на озеленяване /проекция на короните/ е 47.3 %, или 5233 кв. м.

Проектът запазва съществуващата едроразмерна растителност и предлага подходяща декоративна обемна растителност – декоративни храсти и цветя. Зелената площ при кръстовището на ул. „Васил Левски“ и ул. „Асен Халачев“ ще бъде с нова визия – нейната форма е преосмислена, като е създадена възможност за кътове за отдих. Ситуираният в пространството паметник е преместен по-близо до човекопотока и му е осигурен „гръб“ от зеленина, който да му помогне да излезе на преден план. Съществуващите дървета не само са запазени, но и са добавени  нови декоративни храсти и почвопокривни растения.

Централната пешеходна зона като територия с първостепенно значение е осигурена с достъпна среда чрез всички елементи на вертикалната  планировка. За гражданите с увредено зрение са проектирани тактилни ивици с ширина 80 см в контрастни цветове, предвидени са също специални пейки на разстояние до 50 м една от друга.

Проектът предвижда и изграждането на нова отводнителна система за отвеждане на повърхностния дъждовен отток от благоустроените части  на района.

Улица „Васил Левски” е основната градска улица на Плевен от преди стотици години. Новото проектно решение отчита съществуващата историческа среда и излъчване на пешеходната зона. Проектантският екип е решил натрупаните с времето технически проблеми, като е подобрил средата за обитаване и в същото време запазил характерния исторически облик на улицата. Това е постигнато, като са използвани съвременни (скрити) технически решения на проблемите и семпла палитра от материали и цветове. Предвид факта, че в обхвата на разработката попадат обекти със статут на недвижими културни ценности, проектът ПОЛУЧИ СЪГЛАСУВАНЕ С ПОЛОЖИТЕЛНА ОЦЕНКА  от Министерството на културата.

Това са фактите. Другото са приказки. Черният PR не е помогнал на никого, показва единствено безсилие…

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: