Водната криза: причините са много, решението е едно – проектът Черни осъм!

11.10.2023 17:53

Вода няма, причините са много, но решението е едно – доизграждане на проекта „Черен Осъм“, включващо водохващане на речните води с изграждане на язовира. И едновременно с това – изграждане и реновиране на подземната довеждаща мрежа. Другото са приказки…

За последните около 30 години е изграден в България само един язовир…С парите, похарчени само за един от петте проведени извънредни избора за Парламент в последните 2 години, щеше да бъде осигурено финансирането на проекта, а с това и решаването на проблема!

Преди 3 години, през 2020г. за пореден път с кмета на Ловеч, г-жа Корнелия Маринова, алармирахме за кризата с водата в региона ни и как може да се реши проблема. До този момент нямаме отговор от държавните институции, въпреки че се изредиха няколко правителства и въпреки пълната ни готовност за съдействие и партньорство. Това коментира кметът на Община Плевен и кандидат за трети мандат Георг Спартански.

Той припомня и писмото до тогавашния премиер Бойко Борисов и ресорните министри, относно реализиране на проект Водоснабдителна система Черни осъм с териториален обхват – общините Плевен и Ловеч.

„Осигуряването на необходимите и достатъчни като количества и качества води за населението на двете общини и съставните населени места е дългогодишен проблем.

Независимо, че се намират в територията на планинската система на Централен Балкан  и се очаква наличието на достатъчен обем на планинска вода, се оказахме в недостиг, граничещ с режим, особено в летните месеци. Сериозното засушаване създава предпоставки за много сериозни ограничения във водоподаването, за значителен брой жители в региона – около 420-430 хиляди постоянно живеещо население.“, пише в писмото на кметовете на Плевен и Ловеч – единият, избран като независим кандидат, а другият – като кандидатура на ПП ГЕРБ.

С изпълнение на дейностите по проект „Интегриран воден цикъл Плевен – Долна Митрополия“, се подмениха основни части от мрежите на Долна Митрополия, Тръстеник, с. Ясен и с. Буковлък, което доведе до значително намаляване на водозагубите  по мрежите на тези населени места.

Писмото завършва с предложение да се активира проектът за цялостното водоснабдяване на региона, известен като „Черни Осъм“, който предвижда изграждане на язовир „Черни Осъм“ с прилежащите му съоръжения, напорен водопровод, пречиствателна станция за питейни води, две малки електрически централи на напорния водопровод.

„Рестартирането на проекта, с който може да се реализира проект за водоснабдителна система „Черни Осъм”, като основно водозахранващо съоръжение на целия регион е възможно и сега, за което отново ще настояваме пред правителството. В търсене на обща воля за генерално решаване на проблема с водата, ще потърсим съпричастност и ангажимент от народните представители от Плевен и Ловеч, от областните администрации, от гражданските организации.“, заявява кметът на Община Плевен и кандидат за трети мандат Георг Спартански.

Ще се търсят и пътища за финансиране на подобни проекти чрез някои от инструментите на Европейските институции. В зависимост от възможностите, проектът може да бъде изпълнен на етапи, но със задачата всеки от тях да бъде пълноценно реализиран и използван, за да не се допуска неефективност на инвестицията. Техническите особености на проекта позволяват включването на частен капитал във финансирането, особено в изграждането на малките ВЕЦ-ове и на някои други съоръжения.

Винаги казвам това, което мисля, и винаги се стремя да правя това, което казвам – плевенчани са интелигентни хора, доверието се печели с честност!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: