Съдови хирурзи от ,Сърце и Мозък’ спасиха пациент чрез сложна операция

01.08.2023 12:45

Съдови хирурзи от ,Сърце и Мозък’ спасиха пациент, като извършиха първата в България имплантация на фенестрирана ендопротеза по спешност

 

Д-р Самарджиев (втори от дясно наляво) и екипът му

В съдовата хирургия на ,Сърце и Мозък’, Плевен по спешност постъпва 74-годишен пациент от Габрово със силни болки в коремната област и увредено общо състояние. След проведен скенер с контраст се установява руптура (разкъсване) на аневризма на коремната аорта. Това е животозастрашаващо състояние, при което голямо количество кръв се излива в коремната кухина и единственото лечение е оперативна интервенция.

Рискът от фатален изход при класическа отворена хирургия при руптурирала аневризма е над 90%. В болница ,Сърце и Мозък’, Плевен рутинно се извършва ендоваскуларно ендопротезиране на аневризма на аортата (EVAR), както при планови пациенти, така и по спешност. Предизвикателството в конкретния случай се изразява в това, че аневризмата обхваща двете бъбречни артерии и основната артерия, хранеща червата, поради което не може да се приложи стандартната ендоваскуларна хирургия. Единственият вариант е да се постави фенестрирана ендопротеза, която не е налична в страната ни и чиято цена надхвърля 70 000 лв.

След продължителен анализ и консилиум между лекари от различни области специалистите взимат решение да приложат нов за страната ни подход – персонализирана и физиологично моделирана протеза. Тази техника е приложена един-единствен път в България, но не в условия на спешност.

С поредица от измервания и прецизни изчисления съдовите хирурзи модифицират импланта за конкретните нужди на пациента чрез 3D визуализиране, след което в стерилна среда следва изработване на фенестрите (отвори) на ендопротезите, през които да се осигури кръвоснабдяване на жизненоважните органи. Следва изключително фин процес по поставяне на стентове в бъбречните артерии и мезентриалната артерия (артерията, която кръвоснабдява червата). Операцията е минимално инвазивна с продължителност от 10 часа. През малък разрез в областта на бедрените артерии, под рентгенов контрол в хибридна операционна зала, екипът на съдовата хирургия успява да спаси живота на пациента. Тази изключително сложна, комплексна и многоетапна процедура изисква внимателна предварителна подготовка, много познания и допълнителни умения на лекарите.

„На пръстите на ръката се броят болничните центрове по света, които са реализирали успешно подобен тип хирургия. Изработката на готова персонализирана протеза би отнела много време и средства. Благодарение на екипите на ,Сърце и Мозък’ и моите колеги от столицата – д-р Никола Колев и д-р Димитър Николов, ние успешно модифицирахме съществуващ графт, който се покрива от НЗОК. Пациентът е в добро общо състояние, изправен е на крака още на следващия ден“, коментира съдовият хирург д-р Тодор Самарджиев, ръководил на операцията.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: