Кардиолозите на ,Сърце и Мозък’ Плевен с изнесени прегледи в малките населени места 

14.07.2023 8:55

 

Клиниката по кардиология на ,Сърце и Мозък’ Плевен провежда изнесени прегледи в малките населени места в Северозападна България. Прегледите са безплатни и се организират по предварително изготвен график. През м. юли специалистите преглеждат в осем населени места – с. Громшин /област Монтана/, с. Бутан и с. Остров /област Враца/, с. Каленик и с. Дружба /област Видин/, в градовете Монтана и Елин Пелин. Целта на прегледите е пациентите, които нямат възможност за ежедневен достъп до лекар, да бъдат по-спокойни за своето здраве. Летните жеги носят и допълнителни рискове.

„Изнесените прегледи са инициатива на Българския Кардиологичен Институт (БКИ) по програма „Грижа за вас“. Днес /петък, 17 юли/ например, колегите ще преглеждат в село Остров, област Враца“, информира проф. Яна Симова – изпълнителен директор на БКИ и началник на кардиологичната клиника. И коментира: „Проблемът с липсата на медицински кадри в малките населени места остава актуален, въпреки дългогодишната полемиката по този въпрос. Намирането на специалист, който да обслужва хората в отдалечените села, е почти невъзможно. От години жителите им ходят на лекар в градовете, а линейките пътуват до тях десетки километри. Освен това хората по тези места често пренебрегват здравето си поради липсата на възможност или време да пътуват до големия град. Затова инициативата на БКИ е за изключително полезна и необходима.“

Графикът за посещенията на кардиолозите се изготвя след подадени заявки от кметовете по места и от личните лекари. Датите се обявяват предварително, за да могат жителите да се възползват максимално от инициативата. Желаещите да бъдат прегледани заявяват това на място, като прегледите продължават докато не бъде консултиран и последният чакащ пациент.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: