Община Левски вече е сред общините с „Младежки гвардейски отряди“  – снимки

13.05.2023 17:48

В  деня на светите равноапостоли Кирил и Методий на тържествена церемония под патронажа на президента на  Р България Румен Радев с любезното участие на Националната гвардейска част с подкрепата на Министерството на отбраната, пред общината в град Левски с тържествен ритуал беше осветено и връчено знамето на Седемнадесети ученически гвардейски отряд от СУ „Крум Попов”. Патриотичното събитие е факт благодарение на идеята и инициативата на кмета на Община Левски Любка Александрова, осъществена с радост и гордост от СУ „Крум Попов” в юбилейната 100-годишнина на училището.

Сдружение „Младежки гвардейски отряди“ е автономна, невоенна, неправителствена, неполитическа, доброволна, военно-патриотична и културна общност на младежи, проявяващи интерес към съхранението на националното ни достойнство.

В тържествената церемония участваха командира на Националната гвардейска чест полковник Кънчо Иванов, Илия Милушев от президентството, Александър Трайков – зам. областен управител на област Плевен, ръководителят на Сдружение „Младежки гвардейски отряди“  – Десислава Ангелова.

Негово високо преосвещенство Великотърновският митрополит Григорий  освети знамето на Седемнадесети ученически гвардейски отряд от СУ „Крум Попов” и отправи благопожелания.

Директорът на СУ „Крум Попов”, инж. Наталия Чингова изказа своята благодарност към Президента на Република България за съдействието, помощта и подкрепата.В юбилейната за училището 100-годишнина, в годината на 150-та годишнина от гибелта на Васил Левски, вдъхновени от идеите на Апостола за свободна и независима държава, и по инициатива на кмета на общината, училището се присъединява към „Младежки гвардейски отряди“ в България. Приветства младите гвардейци за родолюбивата кауза, мост към утрешния ден.

Поздравителния адрес от името на Президента на България и върховен главнокомандващ на въоръжените сили прочете Илия Милушев. В поздравителния адрес се казва: „Използвам тържествения повод да изразя своето уважение и признателност към Вас и Вашите екипи, към всички онези родолюбиви българи, които систематично полагат усилия за съхраняване на нашата национална и родова памет и поддържат здрава духовната ни връзка с миналото. Продължавайте да възпитавате младите хора в чувство за дълг, чест и достойнство, в дух на патриотизъм, в любов към Родината!”

Кметът на Община Левски Любка Александрова приветства всички участници в родолюбивото събитие, исторически момент в деня на духовен празник. „За община с името на Левски няма друга мисия, освен тази, да се грижи за патриотичното възпитание на младежите и на децата, и ние правим това от години – Общината, всичките ни културно-просветни институции. Днес ние сме на голямо патриотично събитие!.”

Любка Александрова поздрави от сърце младите гвардейци от СУ „Крум Попов”,  учениците, които с устрем и жар се включиха в попълване на състава на гвардейския отряд, усвоиха строевата подготовка много бързо и изпълват сърцата с радост и гордост. Поздрав отправи и към ръководството на училището, прегърнало идеята да се създаде гвардейски отряд и учениците на училището да се влеят в младата гвардия на България.

Любка Александрова: „Няма по-добър начин за едно българско училище да демонстрира своята 100-годишна история, показвайки себе си като институция, която е школа за родолюбци.” На младите гвардейци пожела да носят униформата с достойнство, да пазят осветеното знаме, тъй както са го пазили всички български войни до днес, да носят майка България в умовете и сърцата си.

Командирът  на Националната гвардейска чест, полковник Кънчо Иванов поздрави младите гвардейци, като напомни, че знамето, орловото перо, гвардейската униформа олицетворяват гордия и непобедим български дух, който ни е съхранил като нация през вековете. Да си гвардеец, означава да си за пример в обществото! Той връчи  осветеното знаме на гвардейския отряд с пожелание да го пази чисто и неопетнено. По традиция, на Директора на училището – Наталия Чингова, бе връчен Знака на националната гвардейска част .

Песни и стихове за България съпровождаха родолюбивото, историческо събитие в град Левски.

Информация и снимки: Пресцентър на Община Левски

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: