”Гергьовски люлки” в град Левски- тържество на фолклорното ни богатство – снимки

01.05.2023 13:12

Кметът на Община Левски Любка Александрова откри Осмото издание на Фолклорен Фестивал ”Гергьовски люлки” в град Левски

Любовта към българския фолклор, любовта към България и стремежът да се пренесе във времето жива традицията на българското танцово и певческо изкуство събраха днес над 500 участници, носители на непреходната красота на българското народно изкуство. С „Добре дошли” приветстваха домакини и гости водещите на фолклорното събитие Веселина Цонева и Боян Кирилов.

Фолклорен Фестивал ”Гергьовски люлки” се провежда под патронажа на кмета на Община Левски Любка Александрова. Благодарение на възрожденско и родолюбие и мисия за модерното културно развитие на Община Левски, Осмото издание на фолклорния фестивал се провежда в прекрасния  Летен театър в град Левски.

Кметът на Община Левски Любка Александрова откри Осмото издание на фолклорния фестивал и приветства с „Добре дошли” всички на празника на българското фолклорно богатство. Честити Националния празник 1 май –ден на труда и работническата солидарност и поздрави Ина Михайлова ,уважаван член на журито, с празника на в. „Дума”. Пожела  успех на фестивала и участниците.

Любка Александрова: „Радвам се ,че заедно с вас, вече осма година левчалии, освен с Националния празник 1 май свързват този ден с още нещо, приближаващия голям християнски празник Гергьовден.Тази година заедно с пазителите на българския народен танц, на българската песен и красивата шевица, които ще видим на нашата сцена, ще изразим нашата любов към народното творчество…Нека пребъде любовта ни към всичко българско и родно!”

Фолклорното събитие, като пролетен извор събра красотата и пъстротата  ,ритмите и багрите на вековната българска традиция .

Конкурсната програма в Летния театър откриха домакините с обработен фолклор .Децата от ТС на група „Пчеличка“ от ДГ „Слънце“, с ръководители  Снежина Любенова и Иванка Парашкевова, поднесоха танцов букет на  „Дамяно, моме „  и „Въртележка”.

С радост и бурни аплодисменти публиката посрещна най-младите, най-малките участници в програмата .Гергьовски люлки залюляха децата от група „Ежко Бежко“ при ДГ „Локомотив“, гр.Левски, с ръководители Биляна Атанасова и Десислава Дихонова.

Десет годишната Габриела Рафал Садовска, представител на  НЧ „Георги Парцалев 1901“, огласи празничния ден с песните  „Моме, малка моме”  и „Росен, росен”със  съпровод  на Веселин Личев на гъдулка. ФФ „Северняшка огърлица“ при  НЧ „Георги Парцалев 1901“ гр. Левски с худ. ръководител Стефка Генова изпълни  „Овчар свири”  и „Отишла е малка мома”.

Професионално жури с председател проф. д-р Тодор  Киров, дългогодишен ръководител катедра „Музикален фолклор и хореография“ в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство гр. Пловдив, и тази година ще има нелеката задача да отличи най –добрите. Членове на журито са преподавателите от НУИ „Панайот Пипков“ гр. Плевен – Елка Недялкова и  Валентин  Недялков , Илиян Илиев –преподавател по хореография и  журналиста от в. „Дума” Ина Михайлова.

Празничния ден по традиция започна с Гергьовски люлки и пресъздаване на българските народни традиции на Гергьовден от домакините от НЧ „Г. Парцалев – 1901”. Пъстро окичени Гергьовски люлки се залюляха за радост на малки и големи.

Конкурсната програма продължава.

Информация и снимки: Община Левски, Пресцентър

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: