Много млади последователи на народното ни творчество на ”Гергьовски люлки” в град Левски – снимки

02.05.2023 17:36

Фолклорен Фестивал ”Гергьовски люлки“,  проведен под патронажа на кмета на Община Левски Любка Александрова, за осма поредна година доказа, че любовта към българското народно творчество пренася във времето красотата и багрите на българското танцово и певческо изкуство. Традициите в българската народна култура, за наша радост и гордост, имат много млади последователи.

И тази година професионалното жури с председател проф. д-р Тодор  Киров,  ръководител катедра „Музикален фолклор и хореография“ в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство гр. Пловдив, имаше нелеката задача да отличи най-добрите от 511 участници във фолклорния фестивал, в 14 танцови и 23 певчески състави и индивидуални изпълнители.

Преди връчването на наградите, проф. д-р Тодор Киров изрази радостта си, че фолклорът се съхранява и разпространява, а това показва големият брой участници. Прекрасния Летен театър е чудесно място за провеждане на   Фолклорен Фестивал ”Гергьовски люлки”, приятно и удобно да се пее и танцува. „Фолклорът е лицето на българина .”, каза проф. Киров и пожела успех на фестивала и на „Добър час” догодина.

Кметът на Община Левски Любка Александрова, зам. кметът Кольо Домеников, председателят и членовете на журито, с помощта на Петя Чолакова – гл. експерт „Образование ,култура и спорт” връчиха наградите, посрещнати с радост и бурни аплодисменти. Община Левски благодари за подкрепата на спонсори и дарители.

Специалната награда на кмета на Община Левски Любка Александрова получиха Фолклорен танцов ансамбъл „Дъга“/14-18 год./ и Фолклорен танцов ансамбъл „Дъга“/до 13 год./ с художествен ръководител Албена Кръстева от гр. Плевен за обработен фолклор.

Специалната награда на  журито беше присъдена на Танцов състав „Незабравки”. Школа за народни танци „Орисия“ , гр. Левски с художествен ръководител Павлина Генова.

Откритие на фестивала и златен медал беше присъден на Камерна формация „Данфоров Горун“ при  НЧ „Просвета 1910“  с. Галиче,  обл. Враца с худ. р-л Валери Тодоров за „Джиновски камерен танц”.

Най –малкият  индивидуален участник във фестивала, 7-годишният  Йоан Герчев от Частна школа гр. Свищов, с ръководител Корнелия Чекелова, получи почетен плакет.

Почетен плакет за най–възрастен индивидуален участник беше присъден на Богомил Иванов от НЧ „Съгласие 1895” с. Стежерово.

Журито присъди за Първо място 20 златни медала, за Второ място 19 сребърни и за Трето място 13 бронзови медала на певчески и танцови състави и на индивидуални изпълнители от Левски, Плевен, София, Свищов, Пордим, Червен Бряг, Габрово и много други селища в страната.

Най-младите участници във фолклорния фестивал бяха децата от ТС на група „Пчеличка“ от ДГ „Слънце“ в гр. Левски с ръководители  Снежина Любенова и Иванка Парашкевова и група „Ежко Бежко“ при ДГ „Локомотив“ гр. Левски   с ръководители Биляна Атанасова и Десислава Дихонова , които освен бурните аплодисменти на публиката получиха и златни медали от професионалното жури.

Седемгодишната Стефани Калин Митева от София, която участва за втори път във фестивала с изпълнение на народна песен на гъдулка, получи златен медал. Малката Ива Николаева Иванова от град Свищов впечатли журито със своето изпълнение на ръченица и грънчарско хоро на тамбура и спечели първо място и златен медал.

Златен медал спечелиха и инструменталистите от Детския народен оркестър „Св. Св. Кирил и Методий”, гр. Пордим с худ. ръководител Красимир Калинков за „Северняшко настроение” и  Копаница”.

Осмото издание на Фолклорен Фестивал ”Гергьовски люлки” с над 500 участници, организирано от Община Левски и НЧ „Георги Парцалев- 1901”, с подкрепата на МКБППМН и ЦНСТ –Левски, беше ярък израз на желанието да съхраним жив българския дух и традиции. Широката обществена подкрепа на  спонсори и дарители направи възможно наградите да се увеличават , а с тях и стимулът за творческо вдъхновение в духа на българската култура и традиции.

Информация и снимки: Община Левски, Пресцентър

 

 

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: