Какво може да стане, ако пропуснем смяната на маслото на двигателя

18.03.2020 13:41

Какво се случва, ако чакате твърде дълго, за да смените маслото си? Какви последици може да има това? Всички сме били в това положение. Животът е динамичен. Обзети сте от служебни ангажименти, семейни задължения и куп малки поръчки. Един ден, докато чакате на някое кръстовище в движението в час пик, забелязвате стикера и осъзнавате, че сте пропуснали да смените маслото на двигателя.

Закъснели сте за смяна на маслото.

Това е допълнителна задача във вашия дълъг списък със задачи. Убеждавате себе си да го отложите. Изчакайте до следващата седмица, може би следващия месец, когато животът е по-лек. Питате се наистина трябва ли маслото да се сменя толкова често? Пропускането на смяната му едва ли може да причини кой знае каква вреда.

Грешен отговор

Както се налага да сменяте различни авточасти, когато се повредят, така е и с маслото. Маслото е жизнената сила на вашия автомобил. То смазва и защитава всички тези внимателно проектирани движещи се части в двигателя на вашия автомобил. Редовната му смяна е един от най-икономичните начини за постигане на надеждност и добри показатели на автомобила, на който разчитате, за да ви помага в ежедневните задачи.

Много неприятности ще ви споходят, ако маслото ви не бъде сменено.

Едно от най-добрите предимства при закупуването на нов автомобил е спокойствието, което идва с гаранция. Ако обаче сервизът на вашия автомобил не се обслужва в съответствие с фабричните спецификации, може да направи гаранцията нищожна.

В един реномиран сервиз ще ви гарантират, че колата ви се обслужва с одобрено от производителя масло. Ако автомобилът не е нов, тогава е още по-наложителна редовната смяна на маслото и то в добър сервиз. Там ще преценят от какво масло има нужда двигателя и ще се правят с предизвикателството на поставените предпазни метални кори под двигател.

Лоша производителност на двигателя

Заедно със смазването, маслото поддържа и чисти двигателя на вашия автомобил. Детергентите, диспергентите и други добавки транспортират мръсотия и отпадъци в горивния филтър, който се сменят по време на смяна на маслото. След като филтърът ви се задръсти, цялата тази мръсотия е принудена да циркулира обратно през двигателя.

Гладкото, чисто масло постепенно става мръсна утайка. Подвижните части на вашия двигател трябва да се преборят с това, принуждавайки го да работи по-усилено. Колата може да има по-малка мощност. И колкото по-трудно работи вашият двигател, толкова повече гориво ще се използва.

Пълна повреда на двигателя

Ако карате достатъчно дълго без смяна на маслото, в крайна сметка това може да ви струва колата. След като моторното масло стане утайка, то вече не отнема топлина от двигателя. Двигателят може да прегрее и да затегне.

Ремонтът на издухана гарнитура на глава може да може да излезе доста скъпо. Той дори може да няма смисъл за вашия автомобил в зависимост от възрастта и стойността му. Може да се окажете в автокъщата с намерение да си изберете нов автомобил и да се нагърбите с нов заем.

С неутрализиране на смазочни качества на маслото металът ще се търка в метал. Двигателят ще се съсипе. Няма ремонт в този случай. Прегряният двигател обикновено трябва да бъде заменен и не е трудно да си представите колко струва това. Отново подобен разход за ремонт може да ви постави в положение близко до това да си купите нова кола.

Всички тези проблеми – невалидни гаранции, лоша производителност, намалена икономия на гориво и затегнати двигатели – костват много повече време, нерви и пари, отколкото да планирате смяна на маслото в близкия оторизиран сервиз. Техниците в тях използват качествени моторни масла, осигурявайки на вашия автомобил по-чисти бутала, по-добра икономия на гориво и конски сили, ненадмината защита от износване и отлични екстремни температурни показатели.

Поинтересувайте се какви са цените в няколко сервиза и изберете най-изгодните за вас.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: