Кнежа може да е седалище на регионален център по биотехнологии и иновации

18.02.2020 14:29

Вчера в Института по царевица се проведе работна среща, на която се обсъди и разработи идеята за създаването на регионален център по биотехнологии и иновации със седалище Института по царевицата в Кнежа. В срещата участваха народният представител Васил Антонов, заместник-областният управител – д-р Красимир Трифонов, председателят на Селскостопанската академия – проф. Мартин Банов, директорът на Института по планинско животновъдство в гр. Троян – доц. д-р Георгиев и директорът на Института по лозаровинарство в гр. Плевен – проф. д-р Иван Панчев, кметът на община Кнежа Илийчо Лачвоски, както и представител на консултанска фирма. Домакин на срещата бе Наталия Петровска – директор на Института по царевицата, информират от Пресцентъра на Община Кнежа.


Идеята е да се постигне обединяване на трите института в един регионален изследователски център, който да се превърне във водещ в областта на биотехнологиите и селското стопанство. Институтът по царевица в Кнежа има сериозни научни постижения, но е трудно да се развива наука без ресурси. Обединяването на трите института в регионален научен център ще благоприятства привличането ресурси по действащите европейски програми и ще ги направи по-конкуретоспособни на съвременните тенденции. В следващите планови периоди на Европейския съюз тези създадени иновационни центрове ще са в основата на технологичния напредък и ще са в основата на напредъка в науката. Затова е важно това обединение да се получи.
„Всички участници в работната среща се обединихме около мнението на д-р Трифонов, че „без иновации, без съвременни лаборатории, които в Кнежа биха намерили чудесно поле за изява, които да бъдат донор на идеи, които да продават идеи, този сектор не може да регистрира напредък. Ние ще съдействаме, така че нещата да се случат по възможно най-добрия начин, защото нашата част на Северна България го заслужава.“, казва кметът на Кнежа Илийчо Лачовски.
„И държава и общини подкрепят идеята. Тук искам дебело да подчертая, че целта за създаване на регионален център в сферата на биотехнологиите и иновациите е да се създаде нещо работещо в полза на институтите и на обществото, а не да се създава администрация”, обобщи народният представител Васил Антонов.

Снимки: Община Кнежа

#тагове:

НАЙ-НОВИ: