В Асеновци почетоха паметта на местните ятаци – снимки

24.01.2024 16:39

На 24 януари 2024 година се навършват 80 години от зверското убийство на местните ятаци. Жители на село Асеновци, членове на БСП и симпатизанти поднесоха цветя и венци на „Паметника на ятака“ и „ Костницата“. Петранка Стефанова прочете слово в памет на Асен Вълев, Софка Вълева, Евтим Александров, Асен Банчев, Никифор Йорданов, Гено Борисов, Емил Михайлов и Николай Панчев, които жестоко са измъчвани и разстреляни без съд и присъда. Поднесохме венец и на паметника в местността „ Горна дъбрава“, където са откарани и оставени да лежат мъртви в снега, почервенял от кръвта им.

В последния си час младежите пеят песента „ Земята на Ботев и Левски“. Те умряха с песен на уста! Колко малко живяха , а колко много ни завещаха- своето себеотрицание, смелост и саможертва.

Техните имена, подвигът им ще бъдат винаги пример на родолюбие и патриотизъм за нас и следващите поколения! Нека всички ние не забравяме идеята, за която загинаха нашите ятаци ! Нека бъдем достойни за подвига им, в името на страната ни! Поклон!

Информация и снимки: Петранка Стефанова

#тагове:

НАЙ-НОВИ: