В село Малчика спазиха традицията на Бабинден – снимки

22.01.2024 11:28

Според българските традиции и обичаи, на Бабинден почитаме „бабите“, които навремето са помагали при раждането на децата, както и младите жени, които са раждали. Празникът се отбелязва на 8 януари, но почти навсякъде в страната продължават да го честват на 21 януари, когато е официалният Ден на родилната помощ.

Въпреки че с течение на времето Бабинден губи част от обредните си обичаи, смисълът му се запазва и до днес – почит и уважение към възрастните хора.

И тъй като в днешно време децата се раждат в съвременни родилни домове под наблюдението на лекари и акушерки, а не в къщи, както е било едно време, ние почитаме бабите, които помагат при  отглеждането  им  днес! И по тази причина НЧ ”Пробуда – 1928”, с. Малчика покани  децата, родени през 2023г., заедно със своите майки, които да „полеят” на техните  баби. Така осъвременихме ритула „поливане на бабата”.

Всяка баба получи хавлия, а пък тя дари децата с чорапки и върза червено конче с паричка на дясната ръчичка. Всички се почерпиха с топла питка с мед.

А след това, както традицията повелява  празника продължи с веселие за всички баби, които искаха да се забавляват на този ден.

Това информира Валя Йорданова – секретар на читалището в село Малчика.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: