Само една кооперация от Община Плевен пожела да се включи в Етап II на процедурата за саниране

15.01.2024 12:56

Само една кооперация от Община Плевен е подала заявление за участие в Етап II на процедурата за енергийно обновяване на жилищния сграден фонд. Това е малка многофамилна жилищна сграда с 8 апартамента, находяща се в ЖК „Сторгозия“ на ул. „Кокиче“. Сдружението е внесло документите и сумата за съфинансиране. Това съобщи на оперативното заседание на ръководството на Община Плевен Камелия Горненска, началник на отдел „Наблюдение и контрол на проекти и програми“.

Припомняме, че 18 многофамилни жилищни сгради в Община Плевен бяха одобрени за саниране, като общата стойност е 27 846 968,53 лв. Общият брой пък на одобрените в страната сгради е 756.

40 жилищни сгради в Плевен бяха включени в резервния списък, а 2178 в цялата страна, информираха в края на 2023-та година от регионалното министерство. Собствениците на блоковете, които са включени в резервния списък от първия етап на процедура за енергийно обновяване на жилищния сграден фонд, можеха да кандидатстват за финансиране от Етап II, като одобрените сгради за участие в този етап на процедурата ще получат до 80% безвъзмездна финансова помощ. Всяко сдружение на собствениците ще трябва да осигури самоучастие чрез собствен финансов ресурс в размер на 20% от стойността на допустимите разходи по проекта.

Крайният срок за кандидатстване изтича утре, 16.01.2024 г., като в случай на липса на достатъчен интерес и подадени проекти на по-малка стойност от предвидения бюджет се предвижда срокът да бъде удължен до края на февруари 2024 г., съобщиха в края на миналата година от регионалното министерство.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: