Раян – една история за надеждата от неонатологията на ,Мама и Аз’

18.12.2023 10:06

Раян е едно от онези мънички и борбени деца, родени преждевременно, които наричаме малки герои. Той е предколедното чудо за едно семейство от малък град в Северна България – след двумесечен престой в отделението по неонатология на най-новата клиника за майчино и детско здраве у нас ,Мама и Аз’, малчуганът е вече вкъщи при своите родители.

„Раян се роди много по-рано от нормалното. Средната продължителност на една бременност е 40 гестационни седмици. Той се появи на бял свят в 30 гестационна седмица и то в условията на спешност, при реално животозастрашаващо състояние на майката. При раждането си тежеше едва 1300 г“, разказва д-р Андрей Христов, началник на неонатологията в ,Мама и Аз’.

„Имах проблемна бременност, по време на която бях консултирана и лекувана в софийска клиника. След стабилизиране на състоянието ми лекарите ме изпратиха вкъщи с уговорката при необходимост да постъпя в болница веднага. Усложненията обаче дойдоха неочаквано – обилен кръвоизлив от почти напълно отлепена плацента ме изпрати по спешност в болницата в периферен на Плевен град. Състоянието ми беше опасно както за живота на детето ми, така и за мен самата“, разказва майката на Раян.

„Благодарение на професионалните и бързи действия на колегите от многопрофилната болница, младата жена е реанимирана и веднага, без забавяне, е качена на операционната маса за спешно цезарово сечение. Резултатът е появата на Раян в 30 гестационна седмица“, разказва д-р Христов. Малкият веднага е поет от дежурния педиатър, но на практика е изключително неподготвен да живее без чужда помощ в резултат на преждевременното раждане. Лекарите провеждат първична реанимация на новороденото и създават необходимите условия за неговото транспортиране. За да спасят живота на бебето, те се обръщат към екипите на ,Мама и Аз’, защото добре познават възможностите и постигнатото в новата детска клиника, включително в грижата за екстремно незрелите деца.

При получаване на информация за случая в неонатологията на ,Мама и Аз’ лекарите веднага сформират екип и тръгват към населеното място със специализирания неонатологичен реанимобил, оборудван с интензивен транспортен кувьоз и респиратор. В рамките на час и 15 минути от обаждането, реанимационният екип от Плевен пристига на място.

„Наложи се Раян веднага да бъде интубиран и поставен на апаратна вентилация, да канюлираме и вена за вътревенозна инфузия на лекарствени вещества. Това се случи там, на място, ние вкарахме нашия интензивен транспортен кувьоз в самата операционна зала, за да осъществим цялата тази дейност в спешен порядък. След транспортирането му  към    Плевен, Раян постъпи в интезивния сектор на нашата неонатология“, продължава да разказва д-р Христов. Добрата екипна работа на лекарите от двете болници, техният професионализъм и наличието на съвременна апаратура дават шанс на един малък герой да живее.

Следват два месеца на грижи и внимание от целия екип. „Раян преживя доста тежки моменти – наложи се да му бъде приложено изкуствено дишане, инжектирахме му и специална субстанция в белия дроб, за да може да усвоява кислорода, антибиотици, плазма, кръв, подложен бе и на редица изследвания. Вече е в стабилно състояние, клинично здрави и с тегло от 2800 г. В крайна сметка нашата история има своя щастлив край и детето ни си е вкъщи“, развълнувано споделят родителите.

„За нас е важно и какво качество на живот ще има детето, след изписването. Радостен съм, че проведените скринингови изследвания при Раян показаха, че той няма очно засягане, изписваме го без прояви на дихателна недостатъчност и без нуждата от допълнително подпомагане на дишането в домашни условия“, споделя д-р Андрей Христов. И завършва: „Историята на Раян е история за доброто, която носи надежда и трябва да се разказва. Защото децата са най-ценното!“

ЗАЩО ДИРЕКТНИ ДАРЕНИЯ В 

Защото ние развиваме медицинските технологии и иновации, продължаваме обучението на лекарите и специалистите по медицински грижи в страната и в чужбина – за да лекуват и да се грижат за децата в България!

Защото децата са най-ценното! Дарете тук!

Приемаме единствено поименни дарения, прозрачно, само по банков и електронен път на преводите –  с пълен отчет към дарителите.

 

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: