Днес, 6 януари Община Червен бряг за първи път ще отбележи Богоявление (Йордановден)

06.01.2024 8:30

Водата е символ на живота, вечен елемент на този свят. Притежава магическата сила да прогонва злото, да цери болести, да гадае и да предсказва. Водата е същевременно полезна и разрушителна стихия, затова кръщаването с вода , е знак за преминаването от едно състояние в друго, за пристъпване в пределите на един по-висш порядък и нравственост.

На 6 януари Община Червен бряг за първи път ще отбележи един от най-древните християнски празници – Богоявление (Йордановден). Събитието ще започне в 10:00 часа с празнична програма, топла храна и напитки, а след това от 11:00 ч. ще се извърши ритуалът по хвърляне на Светия Кръст. Място: река Златна Панега /брега срещу чешмата при трите моста/

Участниците, които ще „спасяват“ Богоявленския кръст,  трябва да бъдат облечени с дрехи с фолклорни мотиви или народни носии, също така ще е необходимо да представят лична карта и на място да попълнят декларация-съгласие за участие, с която поемат отговорност за здравословното си състояние.

За тези, които искат да бъдат част от Мъжкото хоро , но нямат облекло с фолклорни мотиви, читалище „Никола Й. Вапцаров“ ще подсигури 6 броя народни носии,  като желаещите, трябва да посетят Община Червен бряг на 4 януари (четвъртък) 2024 г., след 14 часа на етаж 4, стая 403.

Да отбележим заедно празника и да възродим една от дългогодишните български традиции!, приканват от Община Червен бряг.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: