С изложба и каталог ХГ „Илия Бешков“ ще отбележи 140 години от рождението на Ангел Спасов

04.01.2024 14:30

Екипът на Художествена галерия „Илия Бешков“, в сътрудничество с Татяна Трифонова – реставратор, започна работа пред новата 2024 година по два нови проекта: Консервация и реставрация на част от иконите от фонда на Художествена галерия „Илия Бешков“ и Отпечатване на каталог „140 години от рождението на Ангел Спасов“. Тези проекти се реализират с финансовата подкрепа на Министерство на културата, съобщават от културния институт в официалната си фейсбук страница.

Първият е част от по-мащабен проект за реставрация-консервация и публикуване на произведенията на Християнското изкуство от фонда на галерията. Вторият е част от предстоящото честване през 2024 г. на юбилея на големия български художник Ангел Спасов, роден и творил в Плевен, с представителна изложба и каталог, в който ще е публикуван целият фонд на галерията за твореца –  творбите и архива му.

Припомняме на нашите читатели, как художествена галерия „Илия Бешков“ отбеляза последните две юбилейни годишнини на Ангел Спасов.

Преди 10 години това стана с ретроспективна изложба „130 години от рождението на Ангел Спасов (1884-1974) – скулптура, живопис и рисунки“, като в експозицията бяха представени над 200 творби на именития ни съгражданин.

А преди 5 години почетохме маестрото с проекта – изложба „Нито с Нея, нито с Него“ с куратор Пламен Петров. Експозицията бе определена тогава като „първи по рода си опит за фокусиране върху два ярко застъпени в творчеството на автора образа – този на жената, увековечен в скулптура, и собствения му лик, запечатан през годините от него самия в живопис и рисунка.“

Днес в колекцията на Художествена галерия „Илия Бешков“ в Плевен се съхранява не само почти цялото творчество на Ангел Спасов – скулптури, живописни платна и рисунки, даващи ни възможност да проследим пътя му на художник – от първия до сетния му дъх, но и целият му личен архив – от статива, върху който вае своите тримерни образи, през личната му библиотека до огромната издирена, събрана и опазена до днес кореспонденция от и до него.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: