Триумфален успех за „Антигона“ на Александър Морфов на Международния фестивал „Стоби“

13.10.2023 12:23

Плевенския театър се прибра с три от общо четири награди на фестивала във Велес – Гран при за спектакъл, награда за най-добра режисура за Александър Морфов и награда за най-добър актьор за ролята на Креон на Деян Донков.

Юбилейното 20-то издание на Международния фестивал на античната драма „Стоби“ – Велес започна  на 2 октомври и по настояване на организаторите се откри със спектакъла на Плевенския драматично-куклен театър „Иван Радоев“ „Антигона“ с режисьор Александър Морфов. „Публиката пощуря!“, „Ще разкъсат актьорите…“ са само част от коментарите на гостите на фестивала след спектакъла. Българските актьори бяха буквално обсадени от екзалтираната публика, а аплаузите продължиха повече от 15 минути, споделиха участници на фестивала.

След огромния успех на спектакъла „Антигона“ спонтанно възникна и решението между  Димитър Кабаков, директор на Плевенския театър и Сашо Димовски, директор на театъра в гр. Велес за сътрудничество, което да създаде до 2026 г. съвместен мащабен театрален проект между българските и македонските екипи.

Международният фестивал на античната драма „Стоби“ се провежда ежегодно от 1992 г. Античният град Стоби, близо до град Велес,е основан II век пр.н.е. и се превръща в естествен декор на този придобил вече голяма популярност театрален фестивал.  Поради големия интерес от 2001 г. фестивалът има статус на международен, а всеки спектакъл, оценяван от международно жури, се посещава средно между 2000 и 3000 зрители.

Двадесетото юбилейно издание на фестивал за антична драма „Стоби“ с мотото „Нови манифести“ бе фокусирано върху античната драма и нейните съвременни разкази. В програмата на фестивала, която продължи до 12 октомври, участваха спектакли от България,  Сърбия, Турция, Казахстан, Гърция и Северна Македония.

Тазгодишният театрален празник IFAD „Стоби“ е с подкрепата на Българския културно-информационен център-Скопие, Министерството на културата на Северна Македония и Община Велес.

Българската „Антигона“ не спира своето пътешествие и още на 6 ноември ще закрие Балканския театрален фестивал в Благоевград. На 16 декември отново гостува на сцената на Народен театър „Иван Вазов“. Спектакълът е част от програмата на Плевенския драматично-куклен театър „Иван Радоев“ .

Информация и снимки: ДКТ „Иван Радоев“

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: