Грижете се за сърцето си, съветват кардиолозите на ,Сърце и Мозък’  

29.09.2023 12:00

За Деня на сърцето във високотехнологичната болница отново отвори врати Училище за пациенти със сърдечносъдови заболявания с участието на водещи кардиолози и рехабилитатори

 

„Пазете сърцето си! Грижейки се за своето здраве, ние подобряваме качеството и продължителността на своя живот!“

С този призив кардиолозите на високотехнологичната болница ,Сърце и Мозък’ в Плевен се обърнаха към своите пациенти в Световния ден на сърцето – 29 септември, и посрещнаха много от тях в Училището за пациенти, страдащи от сърдечносъдови заболявания. За пореден път инициативата на клиниката по кардиология под ръководството на проф. Яна Симова се радва на огромен интерес, като този месец в срещата се включиха над 30 участници.

В рамките на час присъстващите имаха възможност да научат от проф. Симова и д-р Борислава Нинова какво представлява сърдечната недостатъчност, как да разпознаят първите ѝ симптоми и какво трябва да се направи при установяване на здравословния проблем. Правилното и навременно лечение е това, което може да ви върне нормалния начин на живот, подчерта проф. Яна Симова и напомни, че въпреки че сърдечната недостатъчност е сериозна диагноза, пациентите с това заболяване могат да водят напълно пълноценен начин на живот при избор на оптимален терапевтичен план, редовно лекарско наблюдение и лична дисциплина. В тази връзка важна част от срещата за Световния ден на сърцето бяха и съветите за здравословно хранене и още в началото всеки от участниците бе посрещнат с ябълка, като символ на здравословния начин на живот.

Присъстващите имаха възможност да попълнят и анкетни карти, като на базата на получените отговори специалистите преценяваха индивидуалния риск от сърдечно недостатъчност и начина, по който тя може да се отрази на начина на живот на конкретния пациент.

„През последните години в световен мащаб наблюдаваме ръст на сърдечносъдовите заболявания, успоредно с това за съжаление се отчита и подмладяване на болестите, което го отдавам основно на нездравословния начин на живот. Сърдечносъдовите заболявания остават причина номер едно за смърт и в България“, сподели проф. Симова, която е и изпълнителен директор на Българския Кардиологичен Институт. Тя цитира данни, според които тези здравословни проблеми всяка година отнемат живота на близо 18 милиона души в света, което е повече отколкото жертвите на инфекциозните болести, на катастрофите и на природните бедствия. „Затова за нас, като лекари, е важно да не спираме да говорим и напомняме: поддържайте здравето на сърцето и съдовете си, бъдете отговорни към себе си“, заяви проф. Симова и посочи, че всяка среща с лекаря винаги може да помогне.

Този месец в Училището за пациенти, страдащи от сърдечносъдови заболявания, се включиха и рехабилитатори от болницата. Димитър Близнаков и Николай Грънчаров представиха нагледно практически съвети за допустимата степен на ежедневно физическо натоварване и обясниха ползите от редовната физическа активност. Физическата активност винаги ни помага да се чувстваме по-добре, затова е хубаво да започваме деня с някои леки физически упражнения, е съветът на специалистите.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: