Медицинският университет в Плевен откри тържествено новата учебна година (снимки)

11.09.2023 12:26

Медицински университет – Плевен (МУ-Плевен) посрещна над 500 студенти-първокурсници, приети за обучение в магистърските и бакалавърските програми по професионалните направления медицина, фармация, здравни грижи и обществено здраве. Тържествено откриване на новата академична 2023/2024 година се проведе днес в зала „Магнум“ на Втора клинична база.

На старта на новата учебна година към новоприетите студенти се обърна ректорът на плевенската Алма Матер проф. д-р Добромир Димитров.

Вярвам, че бъдещето на науката, на медицината, на общественото здраве, на фармацията, здравните грижи зависи от вас. От вас се очаква с натрупаните знания, умения да работите така, че българският пациент да получава качествени здравни грижи и услуги, подчерта в слповото си той.

Приятелски поздрав към новите колеги отправи председателят на Студентски съвет – стажант-лекар Мария Челебиева. В отговор на приветствията думата бе дадена на първокурсника, приет с най-висок бал от Кандидатстудентска кампания 2023 – Мария Тодорова, специалност „Медицина“, която е възпитаник на СУ „Иван Вазов“.

В края на тържеството първокурсниците изпълниха ритуала по полагане на академична клетва, която ги прави морално съпричастни към основните ценности и мисията на Университета, към Етичния кодекс и академичните традиции. С клетвата студентите декларират, че ще уважават своите преподаватели и състуденти, както и достойнството на пациентите.

Финален музикален поздрав за студенти, преподаватели и гости поднесоха младите таланти от град Плевен – Стефани Славчева и Марина Бадева.

След тържествената част първокурсниците получиха студентските си книжки и указания за учебния процес по факултети от деканите на основните звена и директора на медицинския колеж. Още днес за тях започват редовните учебни занятия.

НАЙ-НОВИ: