Изложба „Духовно пробуждане” откриха в панаирните дни в град Левски – снимки

28.08.2023 12:24

Цоню и Денислав Меразчиеви, нашите талантливи художници, баща и син , представиха четвърта съвместна изложба  в НЧ „Георги Парцалев-1901” на 25 август в панаирните дни на родния град Левски. Това информират от Пресцентър на Община Левски.

Подредените 70 творби с оригинален стил – сюрреализъм с привнесени битови елементи, национални носии , родопски замисъл и  чистота на художественото чувство, докосват дълбините на духовната ни  същност.

Художниците Цоню и Денислав Меразчиеви благодариха на кмета Любка Александрова за поканата да покажат своето изкуство в програмата на празничните дни, на НЧ „Георги Парцалев-1901” и всички, дошли да съпреживеят творческото им вдъхновение.

Културното събитие с послание за духовно пробуждане откри кметът на Община Левски Любка Александрова. „Няма по добър-начин да започнат празничните дни, защото Левски е град, които носи своя артистичен, културен ген във всички области на изкуството и изложбата е ново духовно преживяване, истинска радост за душата.“, коментира г-жа Александрова.

Авторите на прекрасните живописни творби – Цоню и Денислав Меразчиеви представи Ганчо Александров, почетен гражданин на община Левски.

Цоню Меразчиев завършва художествена гимназия „Илия Бешков” през 1987 г. Започва работа към кинефикация Плевен като художник. Той е член на групата на Плевенските художници.Участва в общи художествени изложби в Плевен, София и град Левски.През 2001 г. в гр. Левски е първата му самостоятелна изложба, като включва и сина си Денислав.През 2003 г. прави самостоятелна изложба в Областна художествена галерия на софийските художници на бул. „Витоша“.
Има закупени творби в частни колекции в София и чужбина.Участва в изложби във Варна, Бургас, Несебър, Трявна, Плевен, София и други.
През годините подрежда пет самостоятелни изложби в Левски. Негови картини са притежание на ценители в Италия, Испания, Гърция, Дубай и други. Любопитна подробност от биографията на художника е, че първата му учителка по рисуване е Пенка Попова, дъщеря на Крум Попов. Цоньо Меразчиев е съжителствал пет години в София с Рилчо Илиев, автора на паметника на Васил Левски в град Левски.

Денислав Меразчиев  от малък върви по  пътя на баща си  в изобразителното изкуство. На 8 години печели конкурса  на БТВ за детска рисунка за времето. На 10-11 годишна възраст за първи път участва в изложба на баща си в град Левски (със темперни бои и смесена техника).

Прави самостоятелна изложба с графики и графични рисунки в гр. Левски през 2012 г. , през 2014 г., съвместна със своя баща  Цоню Меразчиев  и няколко с художници от  Левски и  Павликени. През годините открива своя  собствен магичен свят на духовност и божествена красота. Предпочита абстрактните нефигурални композиции, сюрреалистичните детайли и фигуративни композиции,  красивите пейзажи от България. Обича тракийските и народните мотиви.

Картините му се показват в галерии в Плевен, Трявна, София, Априлци, Приморско, Велико Търново и др. Притежание са на частни лица от Плевен, София, Германия, Словакия, Полша.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: