Учител от ДГ „Слънце“, град Левски участва в XII Национална конференция „Насърчаване на четенето“

08.08.2023 10:06

 

В периода 27 – 29 юли 2023г., в ролята си на Национална агенция по Програмите „Еразъм+” и „Европейски корпус за солидарност“, на Национално звено за координация по дейност eTwinning, Национален Еврогайдънс и Европас център, Евродеск България, Евридика България и National VET Team България, ЦРЧР организира дванадесетата Национална конференция „Насърчаване на четенето“ на тема „Хармонията Писано слово – рисунка“.

Севдие Алиева – старши учител от ДГ „Слънце“, град Левски бе номинирана и избрана за участие в престижното събитие от ЦРЧР за реализирани широкоспектърни дейности с деца от предучилищна възраст, насочени към насърчаване на четенето, като представи разработка на тема „ПРИКАЗКИ БЕЗ КРАЙ в хармония с рисунки, игровизация и екология”.

В Конференцията участваха учители, директори, библиотекари, читалищни дейци, писатели, поети, психолози, художници, за които словото и четенето са значими и те са ги докоснали в работата си, обвързана с културата и образованието, с проекти по европейски програми и инициативи. В  „срещата на четящите хора“, участниците споделиха добри практики, проекти, насърчаващи четенето, или случаи, при които четенето – книгата – словото са изиграли незаменима роля. Те  поставиха акцент върху значимостта на хармонията между текст и рисунка. Споделиха случки и практики, в които думите и багрите/формите са създали незабравимо единение, съхранили  красотата и хармонията му.

В двете работни ателиета „Техниката Ars in libri“, ръководени от Соня Първанова, библиотекар в НЧ „Христо Ботев“, град Рила, участниците се научиха как да превърнат отчислените книги в истински произведения на изкуството. В работното ателие „Продавач на надежда“, проведено от д-р Ирена Райкова, eTwinning посланик, участниците бяха запознати с възможностите за прилагане на метода Нейрографика в уроците по български език и литература и развитие на фината моторика у децата. Бяха създадени интересни творби от присъстващите в творческия процес под ръководството на модератора.

В последната вечер на събитието, участниците в Конференцията се потопиха в неповторимата атмосфера на станалата традиционна музикално-поетична програма – този път със стихове и песни на поетите Татяна Йотова и д-р Веселин Веселинов, а други приятели на перото четоха свои стихове и разкази. В края на срещата се проведе изложението „Какво четеш?“, където всички участници представиха и дариха свои любими книги за фонда на 3 от читалищата, участници в Конференцията.

Дванадесета поредна година събитието събра съмишленици и приятели от цялата страна, отдадени на голямата кауза в защита на четенето, писаното слово, грамотността.

Информация и снимки: ДГ „Слънце“, гр. Левски

#тагове:

НАЙ-НОВИ: