Община Гулянци отбеляза Денят на река Дунав със съвместна инициатива на МКБППМН и СУ „Хр. Смирненски“ 

29.06.2023 10:31
Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните при Община Гулянци заедно с учениците от 7 клас и учители от СУ „Хр. Смирненски“ организираха акция във връзка с Деня на река Дунав – 29 юни . Тази година мотото на международната кампания посветена на голямата река е „Пазете Дунав син!“. Съвсем тематично децата почистиха от отпадъци Еко-къта с детска площадка, изграден от Община Гулянци по проект „Чиста околна среда“. Проведоха интересно състезание по разделно събиране на отпадъци. Секретарят на МКБППМН Александър Мичев проведе кратък урок по биоразнообразие, история и география с акцент река Дунав и притоците ѝ. Децата подредиха на еко-таблото рисунки на синя дунавска тематика, предоставени от ученици от трети „б“ клас.
Най-активните участници в инициативата бяха наградени, а на финал, докато си беседваха, всички се почерпиха със сладолед.
„Важно е да се изгради отговорна гражданска позиция у децата по тези теми. Без официалности, приятелски, да ги направим съпричастни с опазването на околната среда.“ – коментира секретарят на комисията Александър Мичев.
Денят на Дунав се чества на 29 юни – датата, на която е подписана Конвенцията за опазване на река Дунав. Мисията на деня е да привлече вниманието към значението и опазването на реката и притоците й. Тази година мото на 29 юни е „Пазете Дунав син!“. Организатор на кампанията на европейско ниво е Международната комисия за опазване на река Дунав. Българските крайдунавските общини всяка година активно се включват с различни екологични акции, форуми, художествени прояви, спортни състезания, пленери, дискусии и изложби.
Това информират от Община Гулянци.
#тагове:

НАЙ-НОВИ: