В община Гулянци: Граждани и местна власт искат подкрепа от държавата!

23.06.2023 11:37
Граждани и местна власт заедно в искането си за подкрепа от държавата за справяне със свръхпопуляцията от комари
На 23 юни жители от всички населени места на община Гулянци в едно с кметовете на кметства, кмета на общината и общински съветници излязоха на протест с искане държавата да вземе спешни, организирани и мащабни мерки за ефективно третиране на цялото поречие на Дунав срещу комари.
„Ние третираме наземно всички населени места с наши средства. – казва кмета на община Гулянци Лъчезар Яков. – „Но това не е достатъчно. Тази мярка може да осигури момент спокойствие на гражданите, но не решава кардинално проблема. От години настояваме и водим кореспонденция с държавните институции третирането да е едновременно на всички територии по поречието, синхронизирано и с осигурен финансов ресурс. Това обаче не се случва и всяка община е принудена сама да се справя, на парче, със собствени сили и средства. Затова ефекта е минимален навсякъде.“ Това потвърдиха и от НОВА телевизия с информацията, че имат десетки сигнали и от други общини по поречието на Дунав.
На протеста присъстваха и кметовете на кметства от общината, които през последните дни са в камионите на фирмата, която извършва третирането вътре в населените места, следят пробите за качеството на разтвора, както и да се минава навсякъде. Те са част от дейността всяка година и са убедени, че докато не се извърши авиотретиране на поречията, и борбата с комарите не започне да се осъществява ежегодно, навреме и планирано от държавата, проблемът ще стои на дневен ред всяко лято.
Кметът на Дъбован Таня Жорова сподели, че протестът ще продължи докато не се намери решение. „Ние сме длъжни да направим всичко възможно да спасим хората си от тази напаст.“ – категорична е тя.
Информация и снимки: Община Гулянци
#тагове:

НАЙ-НОВИ: