Във ВВВУ „Георги Бенковски“: курсанти проведоха занятия по лидерска подготовка

13.06.2023 15:26
Всяка учебна дисциплина дава знания, насочва, вдъхновява или не, формира и усъвършенства или не личностни и професионални умения. Знанията, отношението и личният пример на преподавателите са залогът обучаемите да обогатяват знанията си, да развиват качествата си, навлизайки в сложната и отговорна житейска и професионална среда.
Лидер не се става за няколко дни, но да предизвикаш себе си и колегите си да действате при екстремни ситуации в екип е задължително!
Тази възможност имат курсантите от ВВВУ „Георги Бенковски“ при провеждането на занятията по „Лидерска подготовка“ от първи до четвърти курс.
В началото на месец юни курсантите от трети и четвърти курс проведоха в два дни занятия по трета част от „Лидерска подготовка“ – „Тактическо лидерство-компетентности и дейности“.
Отработени бяха практически действия за отбрана на елементи от летищната инфраструктура и провеждане на летищен маньовър чрез няколко занятия, включващи:
Инженерно оборудване на позициите за отбрана на елементи от летищната инфраструктура- изкопаване, оборудване и заемане на единични окопи за стрелба лежешком;
Действия на войника и отделението в боя за отбрана на елементи от летищната инфраструктура- излизане от боя и оттегляне, с последващо преодоляване на предния край на противниковата отбрана;
-Ориентиране на местността – способи за ориентиране и движение на местността;
-Действия на рекогнисцировъчната група по проучване на маршрутите за движение и на района на полевото летище „Гривица“ за осъществяване на летищен маньовър;
-Развръщане на локална мрежа;
– Устройство на полеви лагер и организация на настаняването, охраната и отбраната в новия летищен район.
Курсантите изпълниха и тактическа задача на тема: „Наземна отбрана на летище. Пребазиране на ново летище с автомобилен транспорт“.
Наблюдаваха показно обслужване на самолет „Zlin 242“ за провеждане на полети от летище „Гривица“.
Запознаха се с реда за запуск и поддържане на електрически агрегат в работни параметри.
След провеждането на марша за заемане на постоянното летище и завръщане в района на ВВВУ „Георги Бенковски“, в района на Техническата база за ремонт се проведе открито занятие по техническа експлоатация на авиационната техника под ръководството на преподавателски и инструкторски състав от катедра „Техническа експлоатация на летателните апарати“.
В осъществяването на наситеното с дейности занятие участваха преподаватели от катедра „Електроника, навигация и комуникация в авиацията“.
Безценна бе подкрепата от страна на екипа РС „Военна полиция“, на военнослужещи от Професионалния сержантски колеж , на медицинското осигуряване от екип на МБАЛ-Плевен към ВМА-София.
Професионалната работа на командването на Курсантския батальон и екипите от отделение „Логистика“ даде своя принос за цялостния облик и безопасност при провеждане на занятието.
Ръководителят на занятието по Лидерска подготовка полковник професор д-р Мануш Христов и заместник-ръководителят майор асистент инж. Димитър Нановски дадоха много висока оценка за отношението и поведението на курсантите, участващи за първи път в толкова динамично, провеждащо се на различни местности и с достатъчна реалистичност на изпълнение на учебните задачи.
Взаимоотношенията на добронамереност, отговорност и желание за нови знания и надграждане на умения от всички участници в занятието „Тактическо лидерство-компетентности и дейности“ постигна целта си: придобиване на необходимите поуки от практиката в насока на оцеляването в екстремални условия и враждебна среда и при осъществяване на пребазирането на авиационни формирования.
Информация и снимки: ВВВУ „Георги Бенковски“
#тагове:

НАЙ-НОВИ: