Ани Георгиева от МГ ”Гео Милев” спечели 1-во място в Националния конкурс „Народните будители и аз“

03.05.2023 14:32

Ани Георгиева- десетокласничка от Математическата гимназия “Гео Милев” в Плевен спечели първо място в Тринадесетото издание на  национален конкурс „Народните будители и аз“ в категория „Стихотворение“.

Проектът се организира от Ротари клуб и Зонта, Община Пловдив, Министерство на образованието и науката, Общински комитет „Васил Левски“, Съюз на българските учители и Регионалните управления на образованието в България. Провежда се под патронажа на Президента на България Румен Радев. Право на участие имат всички ученици от 5 до 11 клас, разпределени в две възрастови групи. Целта на конкурса е да възпитава в младите хора родолюбие, толерантност и единение, да провокира интерес към живота и дейността на онези български възрожденци, които са оставили отпечатък в създаването, израстването и просперитета на нашата Родина.

Темите са свързани със 150 години от гибелта на Васил Левски, 175 години от рождението на Христо Ботев, 200 години от рождението на Найден Геров и 145 години от освобождението на България от турско робство. Категориите, в които учениците се състезават са- рецитиране на лирическа творба, създаване на стихотворение, разказ, рисунка, и мултимедийна презентация. Всички произведения се оценяват за оригиналност на идеята, нестандартна гледна точка към събитията и личностите, проява на богата езикова култура.

В категория „Стихотворение“ във възрастова група 8-11 клас първата награда е присъдена на Ани Георгиева от МГ „Гео Милев“- Плевен. Журито е оценило високо произведението й – „Левски – едно смело сърце“. Това е поредната изява на талантливата Ани, в която тя печели най- високото отличие. По традиция награждаването ще се проведе в Пловдив, като организаторите ще обявят допълнително датата и мястото на събитието.

Това информират за Плевен за Плевен от организаторите на конкурса.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: