Плевенската шахматистка Нора Рашева с 6-то място на Световното първенство за ученици

25.04.2023 7:56

Нов успех на плевенската шахматистка Нора Рашева – 6то място на Световното първенство за ученици в Гърция


От 13 до 23 април 8 български шахматисти – 4 момичета и 4 момчета, представиха България на Световното първенство по класически шахмат за ученици от 7 до 17 години на остров Родос, Гърция. Сред тях са състезателките на СКШ „Плевен XXI“ Александра Бурова от IV група на ДГ “ Пролет“ и Нора Рашева, ученичка в ПГПЧЕ “ Димитър Димов“ – държавни шампионки на ДИУП в София през февруари.
Алекс се състезаваше в групата момичета до 7 години, като успя да спечели 4,5 точки от 9 възможни срещу представителки от Монголия, Русия, Грузия, Шри Ланка, Исландия и Гърция. Това беше първо участие на малката Алекс извън България и тя успя да преодолее вълнението си за това дали ще се справи добре. На нея тепърва и предстоят нови участия в страната и извън нея с вече натрупан опит и самочувствие.
При девойките до 15 години Нора не скриваше амбициите си за класиране в челото. Въпреки силната конкуренция от изявени вече шахматистки, някои от които и с международни звания, Нора вярваше в силите си и стартира уверено с 3 точки в първите 4 партии. Последваха 2 неприятни загуби и от 2-ра позиция тя отиде на 10-то място във временното класиране. Нора обаче е доказан боец и след силна игра в последните кръгове успя да финишира с 5,5 точки, което и отреди призовото 6-то място.
Така след 9-тото място на Европейското първенство за ученици през 2019г. в Румъния, Нора записва и 6-то на Световно преди дни в Гърция.


От българските състезатели изключителен успех постигна 10 годишната Александра Пехливанова от СКШ “ Пловдив“ , която спечели сребърен медал при момичетата до 11 години с 6,5 точки и дари с вълнуващи емоции българската делегация на церемонията по награждаването.
Достойно в своите възрастови групи се бориха и другите ни национали.
В шампионата участваха 509 шахматисти от 54 държави в 6 възрастови групи до 7, 9, 11, 13, 15 и 17 години отделно момичета и момчета.
Получи се следната класация по брой медали:
Първо място за Казахстан с общо 9 медала ( 2 златни, 2 сребърни и 5 бронзови)
Второ място за Турция със 7 медала ( 3 златни, 2 сребърни и 2 бронзови)
Трето място за Монголия с 6 медала ( 2 златни, 3 сребърни и 1 бронзов) .
Доволна съм от представянето на нашите състезателки. Едната затвърди позициите си в световния елит на своята възрастова група, а другата загатна за потенциала си при най – малките момичета.
Въпреки силната конкуренция на бързо развиващия се детски шахмат сме амбицирани за нови успехи и още повече всеотдайност в подготовката.
Благодарим сърдечно още веднъж на всички приятели на нашия клуб, на Ръководството на ПГПЧЕ “ Димитър Димов“ , на Лайънс клуб Плевен Мизия и лично на г- н Георг Спартански, кмет на Община Плевен за оказаната морална и финансова подкрепа, за да можем да участваме на това първенство.

Това информира Христинка Илиева – треньор на плевенските шахматисти в  СКШ „Плевен XXI“.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: