Рая Драгоева: Икономиката на Плевен и региона в момента зависи изцяло от университетското му бъдеще!

28.09.2022 11:34

Рая Драгоева е родена и израсла в с. Малчика, общ. Левски, завършила е с пълно отличие известната Държавна Търговска Гимназия „Димитър Хадживасилев” в Свищов и със златно отличие Стопанска Академия „Димитър А. Ценов”. Там завършва докторската си дисертацция на тема ”Финансов анализ на търговските банки в България в условията на следкризисно възстановяване” и има публикации в научни издания, индексирани в световни научни бази данни. Работи активно по въпросите за свързаността на образованието с бизнеса и възможностите, които дава за развитието на икономиките на местните общности.

Може да подкрепите Рая Драгоева в листата на ГЕРБ-СДС  с номер 24  и лична преференция 107 в бюлетината.

Личното ми послание към хората в Плевен и хората в малките градове и селата в областта е да работят за съхранение и развитие на академичното му бъдеще. В тези все по-трудни времена то е единственият гарант за привличане на инвестиции и гарантиране на доходи на местно ниво. Всички останали обещания, които се леят по предизборните канали дори и да се реализират не могат да донесат производства с висока добавена стойност и конкурентни възнаграждения, които да могат да задържат младите хора тук.

Проблем на Плевен не е безработицата, а изключително ниските доходи. Всякакви обещания за стартиране на дейности с минимална добавена стойност или на търговски проекти от всякакъв вид не решава въпроса как ще се създаде достатъчно конкурентна среда, за да избере млад и перспективен младеж с качества и възможности да остане тук, при всички налични възможности в София и чужбина. Статистиката за обезлюдяването на Плевен, градовете и селата около него е показателна и е следствие от грешно заложените от държавата и местните власти цели  за развитието му в годините назад.

Икономиката на Плевен и региона в момента зависи изцяло от университетското му бъдеще! Не бива никой да има съмение в това! Една раходка до намиращият се само на 75 километра Свищов,  може да покаже как изглежда град, в който не функционира академичната институция.

Повторното откриване на Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия е огромен пробив в положителна посока. Ако този потенциал бъде развит в посока обучителен ангажимент към гражданското въздухоплаване, авиационният мениджмънт, телекомуникациите в ръководството на въздушното движение и HEMS системите за хеликоптерна медицинска помощ залегнали и в Плана за възстановяване и развитие, финансиран от ЕС, това ще е златна мина за Плевен. Лансираната идея за откриване на ветеринарен факултет на Медицинския университет е шанс за малките градове и села около Плевен като Пордим, Козар Белене, Гулянци, Славяново и други да изградят около изнесените учебни и практически обучителни центрове традиционните за региона земеделски и животновъдни стопанства, които да генерират заетост на младежите там, а не да се акцентира на латифундистко обработване на огромни масиви от зърнени култури, както е понастоящем. Положителен пример в тази посока е регионът около Стара Загора, където подобна свързаност съществува и работи.

Зависимостта на Плевен от висшето му училище не е недостатък, а огромна възможност. Именно тази връзка може да е двигателят, който да даде необходимият тласък за да се откъсне града от незавидното място, което заема и което очевидно не заслужава.

Включих се в тази кампания като гражданска номинация на Съюза на демократичните сили, в името на забравените идеи от 90-те години, когато хората още вярваха в доброто.  Политиката и борбата за идеи понастоящем са опротивели до такава степен на хората, че мотивацията да отидеш и да гласуваш почти липсва. Нека подкрепата за мен бъде подкрепа на тези, които смятат, че в България има достатъчно качествени и образовани млади хора, родени, израсли и изучили се тук, които въпреки всички очевидни проблеми са избрали да се борят, за да съхранят родните си места живи. Вярвам във Вас, Плевен и моето родно село, което не съм напуснала и обичам!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: