„Походът на книгите“ доведе известни личности от Плевен и София в НУ “Патриарх Евтимий“

18.04.2022 10:50

През изминалата седмица известни личности от Плевен и София гостуваха на учениците от НУ “Патриарх Евтимий“ -Плевен. Срещите бяха организирани във връзка с провеждащата  се в момента за единадесети път национална инициатива  „Походът на книгите“ . В два поредни дни – на 12.04 и 13.04. учениците  от 2 клас имаха удоволствието да слушат и съпреживеят приказки в компанията на Георги Милтиядов – най-младият диригент в Плевен и България , Мариета Калъпова – обичана куклена актриса от ДКТ  „Иван Радоев“ – Плевен и общинският съветник Йордан Грижов.

С много настроение посрещнаха учениците от 1г клас на училище „П. Евтимий” кмета Георг Спартански. Ден преди Празника на буквите той им прочете откъс от „Том Сойер” на Марк Твен, която е една от любимите му книги. Децата бяха заинтригувани от находчивостта на Том, който не само успява да провокира приятелите си да боядисат оградата на къщата, с което досадно занимание го беше натоварила леля му, но и получава от тях куп   „скъпоценни” находки.

„Дните и годините летят, затова не си губете времето. Четете книги – за вашата възраст, а и за по-големи, защото това ще отвори очите ви за много неща. Успоредно със забавлението трябва да имате време и за наука. Ако вие сега пропилеете времето си, няма да усетите, кога ще станете големи – със семейства, с деца и с множество грижи. Затова четете сериозни книги, съобразно възрастта ви“. Това беше първата препоръка на писателя и драматурга  Пелин Пелинов, който гостува на четвъртокласници от училището. По време на срещата, децата зададоха и своите въпроси към госта, част от които бяха свързани с военната тематика – основна в романите на Пелин Пелинов.

Седмицата завърши с писателката Диана Петрова, автор на детските книги Мъдри приказки“ и „Приказки за цялото семейство“, която дойде специално от София, за да покаже на  третокласниците , че не е сложно човек сам да си измисли приказка. Срещата премина изключително интересно и творчески. Писателката завладя детската аудитория с забавни игри за създаване на вълшебни приказки, а в края й децата ги прочетоха , за което бяха бурно аплодирани от гости и съученици. Диана Петрова отговори на въпросите на третокласниците дали е трудно да си писател, кое вдъхновява писането на приказки и дали  е трудно да се пише за деца.

Информация и снимки: НУ “Патриарх Евтимий“

#тагове:

НАЙ-НОВИ: