На гости на танцуващите мечки

11.02.2022 7:11

Ако сте в Банско и региона, не пропускайте да посетите Парка на танцуващите мечки – парк Белица. Мястото е единственото в България, където животните могат да се видят напълно безопасно в естествената им среда на живот.

Паркът функционира от 2000 година насам, когато е създаден с помощта на природозащитните организации “Бриджит Бардо” и “Четири лапи”. От тогава до днес се изпълнява мисията им за обособяване на жизнено пространство, което да е максимално близо до природните условия, за да приюти “танцуващи” мечки, както и да се следват принципите за спазване на правата на животните.

Паркът на танцуващите мечки е разположен на територията на Община Белица. От самия град е на 12 км, а разстоянието между Банско и Белица е не повече от 20 км. Мястото е изключително живописно и предлага отлични възможности за разнообразен туризъм. Всъщност, домът на мечките се намира в Южна Рила, на 1200-1300 метра надморска височина. Местността е известна като “Адрианов чарк” и е популярна със своите забележителни гледки, както и с уникалната флора и фауна.


Сред природните богатства на планината свое убежище имат  застрашени представители на вида Кафява мечка. Тук за тях са изградени бърлоги, обособени са езера за къпане и всичко това се вписва в естествените дадености, а всеки посетител от близо се запознава с начина на живот на животните. Самият парк е разделен на две части, които са свързани с 30-метрово мостово съоръжение, по което свободно се движат мечките.

Отделени са общо седем сектора, свързани помежду си с 11 прохода. За да се гарантира сигурността на посетителите и на животните, районът е обезопасен с електропастир. Това позволява на гостите на парка да се разхождат свободно сред природата и да наблюдават навиците на обитателите.

На разположение на туристите са два информационни центъра, където да научат повече за региона и историята на природния обект. Има и обособени места за отдих.

За мечките са създадени всички условия, за да се спокойни и защитени в естествената среда, но паралелно с това експертите да могат да ги обгрижват и да изследват тяхното развитие.

Паркът е едно от предпочитаните места за семейни и групови посещения. Децата са искрено впечатление от близкия досег с мечките и възможността да се докоснат до естествената им среда, да научат повече от експертите за вида и да видят реално как живеят в природни условия. На разположение на туристите има и гид, който при желание от тяхна страна, да ги разведе из целия парк.

Обектът се радва на голям интерес. Сред рекордите за посещаемост е 1000 посетители на ден. При възможност, не се колебайте и не пропускайте да гостувате на танцуващите мечки. Може да съчетаете идването в парка с приятна разходка в региона. Оттук преминават  три екопътеки, които носят наименованията: “Летящите цветя”, “Пазителката на живота” и “Властелинът на планините”.

Град Белица пък е средище на съхранените балкански традиции на региона. Тук освен природните красоти, посетителите могат да се запознаят с историческите и културни забележителности, да се насладят на вкусна храна и да преоткрият очарованието на малките населени места в сърцето на планината.

Община Белица е една от най-малките в България. Тя се състои от 12 селища – едноименният град и още 11 села, част от които попадат в Националния парк “Рила”. В непосредствена близост е курортът “Семково”, от който се разкриват спиращи дъха гледки към върховете на Рила и Пирин.

Комплексът е разположен на около 1700 метра надморска височина. Тук също има обособени ски писти за масов спорт през зимата. В останалите сезони подходящ за възрастни и деца е преходът до  хижа “Семково”, край която има красиво езеро и природни забележителности. Почитателите на планината могат да избират между селски, хоби и екотуризъм.

Разбира се, можете да се полюбувате на цялата тази екзотика  по време на еднодневна екскурзия, докато сте отседнали в 5-звездния апартхотел „Лъки Банско  Спа&Релакс“ в Банско.

Снимки: Парк на танцуващите мечки, pexels.com

 

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: