Как да отгледате гений: Детската креативност и начините за нейното развитие

03.12.2021 17:13

Нови идеи идват на ум на всяка възраст и дори децата понякога са способни на истински пробиви.

Но питали ли сте се как порасналите ученици биха могли да работят на позиции, които изискват постоянен прилив на нови идеи и креативност, или дори да открият свой собствен оригинален стартъп, ако детските им години не им е позволено да бъдат креативни?

Какво е творчество?

Тук определено не става въпрос за решаване на задачи от учебника. Творчеството насърчава децата да надхвърлят обичайното, да разсъждават сами, да не се страхуват да задават въпроси и да не приемат нищо за даденост.

Креативността е изключително важна за ученици от всички възрасти и ние, като родители и учители, никога не трябва да пренебрегваме този факт. Това става особено важно в гимназията, когато децата вече имат определени знания, искат да се развиват в области, които ги интересуват и имат безкрайно любопитство. Тогава идва моментът да насърчим тяхната креативност по всякакъв възможен начин.

Какво могат да направят родителите, за да развият креативността на децата?

Първо, родителите трябва да са наясно с нещата, които интересуват децата им. Децата винаги са много любопитни към интересни неща и искат да научат колкото се може повече. Дори някои хобита да ни се струват „безполезни“, основното е, че те стимулират креативността на децата.

Постепенно детето придобива собствени интереси в различни области, започва да им отделя много повече време и енергия (в сравнение например с началното училище) и се развива все повече в своите хобита. Концентрацията и любопитството несъмнено са безценни качества. Затова родителите трябва да създадат среда, която да позволява на децата не само да правят любимите си неща, но и да израстват в тези дейности, да използват креативността си и да не се страхуват да поемат рискове. Защото никой не знае кога точно гениална идея ще посети детето ви.

Не задавайте твърде много ограничения. Разбира се, на учениците се иска много тежка домашна работа, която не може да се направи за минута. Но през свободните им часове, не поставяйте безкрайни ограничения. Родителите трябва да помагат на децата си да правят това, което им харесва, това, което ги интересува.

Също така родителите не трябва да забравят, че не можем да избираме хобита за децата си по наш вкус. Защото по този начин има голяма вероятност да развалим цялото детско творчество и любопитство.

Ако позволявате на децата да правят само „правилните“ неща, би било глупаво да очаквате от тях да бъдат ентусиазирани и да им хрумват оригинални идеи. Освен това правилните и грешните хобита изглеждат по този начин само в очите на родителите. Ето защо насърчаването на дейности, към които вашето дете има афинитет, е изключително важно. Само това наистина развива креативността на децата. Например, ако детето се увлича от рисуване, можете да го заредите с достатъчно материали като боички, пастели, флумастери, блокчета, книжки за оцветяване, комплекти за рисуване по номера и други. Конструкторите, комплектите за сглобяване на разнообразни макети, комплектите за бродиране, изработване на бижута или диамантени гоблени – всичко това ще открие един нов свят пред вашето дете, ще развие въображението му и ще му помогне да стане по-отворено към света.

Родителите не трябва да бъдат прекалено консервативни, а точно обратното – те трябва да разширяват хоризонтите си, заедно с децата си, твърдят психолози. Не се страхувайте да пораснете с тях.

В днешно време времето минава изненадващо бързо, така че ако някои хора не искат да придобиват нови знания и да се справят с новите тенденции, скоро може да се окажат „извън индекса“.

Трудно е да си представим как един прекалено консервативен, непрогресивен родител може да има дете с добре развито въображение, любопитство и креативност, нали?

Дайте на децата си възможност да изразят себе си. И те ще ви бъдат благодарни за това до края на живота си.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: