Водачът на листата на ВМРО д-р Калин Поповски за актуалните проблеми на здравеопазването, демографската криза и COVID ситуацията в страната

08.11.2021 10:08

Д-р Калин Поповски е от водещите акушер-гинеколози у нас. Кандидат за депутат и водач на листата на ВМРО за 15 МИР Плевен. Роден е на 6 март 1965 година в София. По време на мандата си в 44-ото Народно събрание предложи медицинските сестри да получават безплатно образование, за да може здравната система да навакса с кадровата криза.


– Актуалните проблеми на здравеопазването днес?
– Здравеопазването е област, за която е необходима една стратегически дългосрочна консенсусна програма, в която пациентът да бъде в центъра на системата и всичко да е концентрирано около неговите нужди и потребности от профилактика и лечение.
Крайно време е за обединение в името на една смислена реформа в Здравеопазването, чиято цел е постигане на по-добро здраве за българските граждани.
България е на първо място по неблагоприятни основни здравно-демографски показатели от всички държави членки та ЕС! В здравеопазването спешно трябва да бъдат направени разумни реформи с акцент върху:
– Профилактика и превенция на национално ниво, като с особено внимание трябва да бъдат детското и майчиното здравеопазване;
– Здравно-осигурителна система, която да покрива основните заболявания и да обхваща всички социално значими заболявания;
– Промяна в посоката на застрахователния модел, който да надгради осигурителния, което е свързано с промяна в НЗОК;
– Промяна в модела на управление и финансиране на здравеопазването, който да доведе до ефективно проследяване на паричните потоци в цялата система;
– Промяна в начина на заплащане на медицинските услуги във всички здравни заведения, с която да се постигне намаляването до минимум на доплащанията от джоба на гражданите за медицински услуги, лекарства и консумативи;
– Кадрово и ресурсно обезпечаване на медицинския персонал /лекари и медицински сестри/, насочено към повишаване на тяхната квалификация и задържането им в страната и чрез подобряване на условията им за работа, кариерно развитие и значимо увеличаване на доходите им;
– Въвеждане на механизми за ограничаване на необоснованото нарастване на разходите за лекарствени продукти;
– Въвеждане на електронно здравеопазване;
– Задължително преструктуриране на болничната и извънболничната помощ, като се акцентира на 66 държавни и университетски болници, които са гръбнака на здравната система и основно поемат удара при извънредни ситуации, какъвто е случаят с COVID пандемията.
Промяната идва с ясни правила прилагани от всички без изключение. Убедено вярвам, че това е възможно.
– Демографската криза в България?
– Демографската криза е един от сериозните проблеми на България и дори бих казал най-сериозното предизвикателство, пред което е изправена страната ни в дългосрочен план.
И този въпрос не се свежда само до ражданията…
Продължава процесът на демографско остаряване в България. По данни на НСИ за 10 години населението на България е намаляло с 590 000 души. Хората на 65 и повече навършени години са 1 504 048, или 21.8% от населението на страната. В сравнение с 2019 г., делът на населението в тази възрастова група нараства с 0.2 процентни пункта.
Населението на България застарява с много бързи темпове и това е най-сериозната заплаха пред икономическото ни развитие и поставя сериозни предизвикателства пред социално-осигурителната система, системата за социално подпомагане, здравеопазването и образованието.
Наблюдават се драстични диспропорции в регионален план по отношение на раждаемостта, особено в Северозападна България.
По отношение на смъртността на населението, България е на печалното първо място в ЕС.
България е изправена пред четири тежки демографски проблема:
1. Свръхвисока смъртност за европейска развита държава. Тази смъртност се дължи на пълния срив в здравната система на страната и бедността, която води до нездравословен начин на живот и невъзможност за превенция при заболявания. Този проблем от своя страна се допълва и от силно застаряващата възрастова структура на населението.
2. Драстичен вертикален демографски дисбаланс в съотношението младо-възрастно население.
България представлява абсолютен демографски парадокс, като едновременно има едни от най-ниските средни продължителности на живота в ЕС, а в същото време най-застаряло население. Причината е непрекъснатата емиграция на младо, активно население поради срива в образователната система, липсата на възможности за реализация на младите при достойно заплащане за нормален живот, пълното недоверие в институциите и цялостното състояние на социално-икономическата среда.
Това рефлектира във все по-остър дефицит на работна ръка, което се явява един от големите проблеми пред развитието на българския бизнес и привличането на сериозни външни инвестиции.
3. Драстични териториални дисбаланси с обширни региони, в които демографската ситуация сериозно застрашава тяхното бъдеще.
4. Висок процент неграмотно ромско население. Липсата на образование до голяма степен маргинализира тази значителна група хора и ги оставя с ниски шансове за реализация на пазара на труда.
В цялостната картина, трябва да отбележим и наличието на 200 000 двойки с репродуктивни проблеми, и за които държавата трябва да се замисли за повишаване на ин витро процедурите, които държавата да поеме както и съпътстващите процедури.
Също така би било добре да се предприемат действия за безлихвени жилищни кредити за младите семейства и компенсация на родителите, чиито деца не са приети в държавна детска градина.
– COVID ситуацията в страната?
– Пандемията от COVID е реална заплаха за нацията ни и засега ваксините са единствения научно доказан метод за справяне с нея.
За първи път в историята на човечеството имаме ваксини, с които по време на самата пандемия да можем да управляваме процеса. От ваксинационното покритие зависи пандемичният процес да върви надолу и да изчезне. Пътят ни към спечелване на битката с COVID-19 минава през ваксинация.
Предвид тежката епидемиологичната обстановка в страната са нужни лидерство, единна позиция и стабилни и последователни действия. Пандемичният процес не е политически процес, а медицински и за овладяването му трябват медицински мерки. Също така е необходимо да се проведе национална кампания за насърчаване на имунизацията срещу вируса SARS-CoV-2.
В България при 100 души болни от COVID – 4.5 умират, а в Европейските държави този процент е под 1. Това се дължи на ниската ваксинация около 25%, както и по-късното търсене на лекарска помощ от инфектираните с Covid-19, и вирусът е станал по-агресивен и по-бързо слиза в белите дробове.
Сумата, която беше изразходена от 13 март до 31 декември 2020г. за справяне с пандемията е 3 млрд. лева, което е по 11 милиона на ден. За 2022т. се очаква този разход да стигне 5 млрд. лева, което ще доведе страната ни до тежки финансови последици.
В заключение, вярвам, че в политиката трябва да има диалогичност, да се запази добрият тон и да се правят разумни компромиси в името на България.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: