Младежкият обмен „ Всички заедно за общо бъдеще“, финансиран по програма Еразъм+ на ЕС, събра 48 младежи от 4 различни страни

25.07.2021 9:41

В периода 14-21.07.2021 младежкият обмен „ Всички заедно за общо бъдеще“, финансиран по програма Еразъм+ на ЕС, събра 48 младежи от 4 различни страни – България, Гърция, Турция и Северна Македония в Банско, България. Сдружение Спортен клуб „СпешълОлимпикс – Плевен” проведе младежки обмен „Всички заедно за общо бъдеще”, който обедини млади хора със и без различни по своя характер затруднения в една единна общност.

Тя свърза в приятелство и взаимност млади хора с физически и умствени увреждания, както и младежи с по-малко възможности. „Сдружение спортен клуб „СпешълОлимпикс – Плевен” работи за овластяване на  млади хора с физически и ментални проблеми, както и социално изключени, които имат нужда на нашето разбиране и подкрепа.  Екипът на сдружението, с председател Даниела Димитрова, е твърдо решен да работи за предоставяне на тези млади хора с различни нови международни възможности за лично и професионално развитие. Когато общото разбиране за толерантност към различността и готовността за съпричастие води младите хора към действие, резултатите са безспорни. Да приемеш потребността на връстниците си и да отговориш с усещане за дълг и отговорност – това е истинска кауза.

През 6-дневния младежки обмен младите хора работиха с методи и инструменти за приобщаване и емоционално съпреживяване на другостта, чрез разказване на истории. Този подход даде възможност на младите хора не само да изпитат чувството на своите връстници, препятствията, през които са преминали, но и да формулират послания, достигащи до сърцата на хората. В днешния свят младите хора се сблъскват с много тежки съдби и тревожни събития от живота на социално изключени младежи, които могат да имат отрицателно въздействие върху самочувствието им и да ги обезкуражат да бъдат проактивни. Методите и инструментите, базирани на разказване на истории, предоставят възможност за споделяне  на преживяното, което дава сила и кураж на засегнатите млади хора да бъдат окуражени, а нехните връстници да внесат положителни промени в своите общности. Разказването на лични истории предлага подобряване на ключови компетенции като комуникация, активно слушане, себепредставяне, на решаване и управление на проблеми. В крайна сметка, по време на младежкия обмен младите хора имаха възможност да подобрят набор от индивидуални компетенции, които да могат да използват по време на обучението си, както и в бъдещия си живот, в процеса на общуване, при търсене на работа и в други житейски ситуации.

Участниците в младежкия обмен „Всички заедно за общо бъдеще“ се опознаха помежду си, изградиха приятелски мзаимоотношения и научиха повече за реалностите в други страни. Те споделиха своите истории и изследваха живота със на младите хора, без значение дали са с увреждания или не. Те станаха по-чувствителни към стереотипите, предразсъдъците и дискриминацията и по-отворени към предлагането на помощ на всеки в нужда. По време на младежкия обмен те създадоха поредица от истории и ги споделиха в социалните мрежи с цел да направят младите хора по-чувствителни към хората с различни увреждания. Чрез повишаване на чувствителността на младите хора,  младежкият обмен „Всички заедно за общо бъдеще“ допринесе за създаването на по-приобщаващо общество, свободно от стигми и предразсъдъци, които са причина за все още съществуващата дискриминация и нехуманно отношение към тях.

 

Програма Еразъм+  не носи отговорност за публикуваните материали. Мненията в публикуваната информация принадлежат на авторите и не е задължително да съвпадат със становището на Европейския съюз и други негови структури, действащи за и от името на Европейския съюз и Европейската комисия.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: