Бойко Тодоров: БСП ще внесе спокойствие и нормалност в държавата

30.03.2021 15:22

Бойко Тодоров е част от листата на Коалиция „БСП за България” за 15-ти МИР – Плевен. Той е на 41 години, роден в Плевен. Висшето си образование е завършил във Великотърновския университет, има две специалности – „Падегогика” и „Финанси”. Натрупал е 12 години стаж в банковата сфера като 5 години е бил упрвавител на банков клон. От 2013 до 2014 г.е бил директор на Дирекция „Бюро по труда” – Плевен. От 2015 до 2019 г. е общински съветник и зам.-председател на ОбС – Плевен. През настоящия мандат на местния парламент отново е зам.-председател. Семеен е с две деца.

Г-н Тодоров, какви послания отправя БСП към избирателите?

Посланията на БСП винаги са били конкретни и ясни, обърнати към хората, към техните проблеми и намиране на пътищата за тяхното решаване. БСП си поставя за цел защита на човешкото достойнство, гражданските права и интересите на трудовите хора, младите, социално слабите и пенсионерите. Тук искам да кажа, че листата ни в Плевен е изградена от професионалисти в различни области, излъчва нормалност, няма е помпозността, която виждаме в други партии.

Кои приоритети от управленската програма на БСП в сферата на социалната и фискалната политика може да изведете?

Двете политики са взаимно свързани. Социалната политика е насочена към осигуряване на перспектива за младите хора. Това включва подпомагане на младите семейства като се предоставят еднократна помощ при раждане на първо дете от 500 лв., за второ дете – 1000 лв., за трето – 1500 лв., за всяко следващо по 200 лв. Предвижда се еднократна помощ в размер на 6500 лв. за всяко второ и трето дете на осигурени минимум 24 месеца назад родители, майките студентки да получават еднкратно 6500 лв. при раждане на дете. БСП предлагат безплатни учебници за всички ученици от 1 до 12 клас, за работещите родители необлагаем минимум от 500 лв. месечно за всяко дете, безплатни лекарства за децата до 14 години, безплатни детски градини и ясли и т.н. Със своята политика БСП ще създаде социална държава, гарантираща независимост чрез правото на труд, ще работи за промяна в законодателството, свързано с лицата и хората с увреждания като им се гарантира достоен живот и право на труд. Това са само някои аспекти от социалната политика на БСП.

Във фискалната политика ние застъпваме философията за устойчиво социално-икономическо развитие с финансова стабилност. Ще работим за финансиране на приоритетни национални, общественополезни публични инфраструктурни, инвестиционни и енергийни проекти. В данъчната политика искам да отбележа нашите идеи за въвеждане на семейно подоходно облагане, премахване на плоския данък и въвеждане на прогресивно подоходно облагане на физическите лица. За мен важен момент е фискалната децентрализация като искам да напомня, че през 2007 г. общинските съвети получиха право сами да определят размера на местните данъци и такси в предварително зададени размери. През последните 12 години обаче процесът бе замразен и реформата само в частта местни данъци и такси се оказа недостатъчна и влоши състоянието на  общинските бюджети. Затова за БСП е важно да бъде продължена финансовата децентрализация, стъпваща на два основни принципа: местно самоуправление с право и реална способност на местните власти да упарвляват и субсидиарност – бързо, лесно и ефективно решаване на проблемите, на възможно най-ниско ниво. Допълнително предлагаме и преминаване на ефективно програмно бюджетиране на местно ниво и отстъпване на част от ДДФЛ в полза на общините.

Адекватни ли са социалните мерки на правителството в условията на ковид кризата?

Не бих казал, а и някои от последните действия на управляващите са определено предизборни, което е смущаващо, меко казано. Дни преди изборите от Агенцията по заетостта обявиха нова мярка по чл.50, ал.3. Тя е добра, в подкрепа на бизнеса, но за жалост е насочена към определен брой конкретни фирми, които са послушни пред властта и те ще влеят енергия за изборите. Смущават ме и разликите в данните, които ни се предоставят от Агенцията по заетостта и НСИ. Твърде вероятно е това да се прави умишлено, за да се постигне дезориентация на общественото мнение.

В същото време не мога да подмина и фака, че институции като Инспекция по труда, НАП се полазват от властта за натиск, като бухалка срещу определени фирми.

Няколко дни преди изборите какво ще призовете избирателите? За какво да излязат и да гласуват на 4 април?

Да гласуват за нормалност. БСП ще внесе спокойствие в държавата, а българите го заслужават, те очакват по-добри дни за себе си и за децата си. А това може да се постигне само гласувайки с номер 4 в интегралната бюлетина.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: