Проф. Румен Гечев : Г-н Гешев, Бойко Борисов не е ли предател и крадец?

24.03.2021 8:18

„Г-н Иван Гешев, вие като се възмущавате от жълтите стотинки, кога ще излезете от летаргията и ще видите милионите на Борисов в чекмеджето му?“, зададе въпрос социалистът на главния прокурор.
„Управляващите са в паника и направиха всичко възможно от един наистина реален проблем, който те раздухаха, създадоха психоза, опозицията да бъде лишена от възможността да се среща със своите избиратели. И за това фактически нашата единствена възможност да стигнем до повече избиратели е чрез средствата за масова информация интернет, Фейсбук. Иначе срещите ни са съгласно закона, с ограничен кръг хора. Те (б.р. управляващите) наистина откъснаха електората от опозиционните партии“. Това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ народният представител от БСП проф. Румен Гечев.
Социалистът обърна сериозно внимание на проблемите с лошото управление на пандемията у нас, шпионския скандал и ослушването на главния прокурор по темата за пачките евро в чекмеджето на премиера Бойко Борисов.
„Г-н Борисов и неговият министър на здравеопазването продължават да заблуждава българската общественост по няколко пъти на ден. В данните от тази сутрин, обявени от една национална телевизия, а това са данни, които се въртят в международното пространството, се казва, че България е на първо място по смъртност от COVID-19 в Европа и на второ място в света по смъртност след Мексико. Тук разговорът за големите успехи на Борисов приключва… Как едва ли не английската кралица му звъни да го пита как да се справят с COVID-19. Въпреки техните локуми и партенки, които разтягат, според международни данни излиза, че България се намира в катастрофално състояние“, коментира проф. Гечев.
„Ние сме окупирали първите места по смъртност, по корупция, по измами, по престъпления. На управлението на ГЕРБ е поставена слаба оценка отвсякъде. Такава оценка се дава от специализираните органи на Европейската комисия, в това число и от двамата сенатори – единият демократ, другият републиканец, зам.-шефове на Комисията за международни отношения на горната камара в Сената, които съвсем официално си качиха в сайта на Сената оценка за управлението на Борисов като рекордьор по корупция. Впрочем, същото писмо беше качено и на сайта на посолството на САЩ в София, което означава, че това си е една напълно официално оценка“, добави социалистът.
Според депутата от БСП една от причините да сме на първо място в Европа по смъртност от COVID-19 e провалът на правителството с ваксинационната кампания в България за хората, които имат желание да се ваксинират.
„Европейската комисия обясни съвсем ясно, че България се е отказала от нейната квота в другите ваксини и се е фокусирала върху пълна квота AstraZeneca. И нашите хора са изтеглили късата клечка. Аз не бих ги обвинил, а и едва ли някой си мисли, че те нарочно са изтеглили късата клечка, за да изпаднем в тази трагедия. Оказа се, че представител на AstraZeneca в България, „съвсем случайно“, е майката на евродепутатка от ГЕРБ. Тук „случайностите“ стават твърде много. Очевидно са се засуквали мустаци около тази поръчка и ние имаме основание да се съмняваме за корупция, даже и когато става дума за живота и смъртта, касаеща българския народ. Тия хора не се спират пред нищо. Даже и пред ваксините“, възмути се проф. Румен Гечев.
„Борисов никога не носи отговорност. На него все другите са му виновни. Хан Аспарух, комунизмът отпреди 100 години, макар че той още си пази партийната книжка (б.р. тази на БКП), идва от милиционерската школа, но търси сметка на хора, които са свързани със службите за сигурност. Това е типично за него, той е неспасяем в това, че си сменя мнението сутрин, обед и вечер и люшка държавата в различни посоки“, добави той.
В момент от разговора си с Лили Маринкова, както споменахме и по-рано, депутатът от БСП говори и за шпионския скандал в България от последните дни, като в темата намеси и пачките в чекмеджето на премиера Борисов:
„Това е една специфична сфера, за която като български гражданин и запасен български офицер от армията, като мъж, който е бил в армията, споделям едно историческо правило. Навсякъде по света, по всички времена, тези, които работят за чужди страни, се наричат предатели. Независимо за кого работят. За тези предатели навсякъде по света разликата е само в броя на годините, на които ги осъждат, ако са виновни. В момента те са обвинени и трябват да минат през съдебната система, за да не се окаже, че те са невиновни, както при десетки други случаи, които същата прокуратура провали. В това число и с г-н Малинов (б.р. Николай Малинов), за когото преди година и половина, мисля, вдигнаха тупурдия. Какъв е резултатът, уважаема прокуратура? Нула. Поради каква причина ние сега трябва да вярваме?
Вие сте права, че това се прави преди изборите. Едва ли някой се съмнява, че тази история е раздухана сега преди изборите. Само че аз не съм сигурен за ефекта – това, което си правят сметка управляващите, дали ще бъде положително или отрицателно в смисъл, че българите се наслушаха на такива обяснения и вдигане на пушилки, които не завършват с нищо.
Главният прокурор г-н Гешев се възмущава, ако е прав, че български офицери (б.р. настоящи) и бивши офицери, са се продавали за жълти стотинки. Г-н Иван Гешев, вие като се възмущавате от жълтите стотинки, кога ще излезете от летаргията и ще видите милионите на Борисов в чекмеджето му? Там предаването на България какво е? Тъй като, ако се окаже, че това са негови милиони, той какъв е спрямо България? Той не е ли предател, той не е ли крадец от българския бюджет и от българските граждани?
Като става дума за жълти стотинки, питаме Иван Гешев: укривате ли престъпления в България, кой от престъпниците не е заловен и не е под съд? Мата Хари е престъпник и е злепоставила премиера или премиерът е престъпник и тези 1 милион евро златни кюлчета и пищови са на неговото шкафче? Като народен представител всяко интервю ще започвам с този въпрос. Главният прокурор всеки ден трябва да отговоря на българската общественост кой е престъпникът. Жената в спалнята на г-н Борисов или г-н Борисов? Кога ще бъдат арестувани? Освен това, жива ли е Мата Хари, както я нарича премиерът? Аз не знам защо и журналистиката не задава този въпрос. Тази жена може да е убита. Може и да не е убита. Главният прокурор трябва да ни каже. Ако не е убита и е жива тази жена, той откъде знае, че е жива? Той, за да знае, че е жива, знае къде е и на какъв адрес е.
Това е нещо, което е насочено срещу Русия, а не срещу България (б.р. шпионският скандал у нас). То е свързано с отношенията между Съединените американски щати и Русия, а България изпълнява ролята на театрален участник. А защо я изпълнява? Защото правителството на Борисов е най-послушното правителство от страните членки на Европейския съюз. Борисов, още щом му звънне телефонът от United States, той е прав и изпълнява това, което му казват. И тъй като те знаят, че той е послушен и изпълнява всичко, което му наредят от Брюксел и Съединените щати, за това той реагира и действа по такъв начин“.
„Допълните санкции (б.р. срещу Русия), които сега налагат от САЩ и натискат Европа да увеличи санкциите, на тях им трябва повод. Повод в България, повод в някоя друга страна. Виждате, че повод в Унгария и Чехия не могат да направят, но в България правят такъв повод. След това в техния съюзник Великобритания разиграват Скрипалите – баща и дъщеря, и разни други такива истории. След това в самата Русия се опитват през случая „Навални“. Това е един кръг от събития, които са свързани. Аз напълно споделям мнението, че тук въобще не става дума за някакъв проблем и снимки на някакъв компютър. Тук става дума за търсене на аргументи в подкрепа на тезата на санкциите“, допълни проф. Гечев по темата за шпионския скандал в България.
„От това, което става в България след избора на г-н Иван Гешев за главен прокурор, и след като премиерът на републиката беше хванат с 1 милион евро в спалнята си, сниман на различни дати, става ясно, че те всъщност са един отбор. Гешев нищо не разследва, никакви снимки, а целият свят разбра. Борисов призна, даде интервю за немски вестник, каза, че Мата Хари го е преодоляла, което е сюжет за други разкази“, отбеляза народният представител от левицата.
„Бъдещето на Иван Гешев би трябвало да зависи от новия Парламент, защото той трябва да дойде и да даде отчет. Затова новият Парламент ще продължи натиска за промяна в законодателството, а ако трябва и в Конституцията на България, тъй като ние от БСП предупреждаваме отдавна, сега и Европейската, и Венецианската комисия три пъти връща и обяснява на България, по един вече не особено деликатен начин, че позицията на главния прокурор в Конституцията е остаряла, извън контрол е и че такава позиция на главен прокурор в Европейския съюз и в Африка няма. Поради което ние трябва да променим законодателството така, че главният прокурор да не се крие по кюшетата и да играят тенис на тъмно някакви хора, а ако обича да дойде в парламента и да обясни за какво иде реч, какво е свършил и защо не арестува престъпници за милиони“, категоричен бе в мнението си проф. Гечев.
Социалистът силно разкритикува главния прокурор и за бездействието по отношение на ощетяването на държавата със 700 милиона от хазарт. „Когато става дума за много милиони ги няма (б.р. компетентните органи), но когато става дума за две кокошки в село Люляче те са там“, коментира икономистът.
„Онзи ден гледах едни данни. Избирателната активност нямаше да бъде по-ниска от нормални избори. Но както виждате в последните дни те (б.р. управляващите) продължават да нагнетяват обстановката и да плашат българите. Ние на срещите с наши симпатизанти, в рамките на позволеното от закона, разговаряме с хората, виждаме, че са притеснени на определени места. Нашето послание е много ясно. Уважаеми избиратели, съществува реален проблем, но той е преодолим. Рискът да отидеш да гласуваш е толкова, колкото и да отидеш до магазина да си купиш хляб или кисело мляко. А при взимането на съответните мерки -маски, ръкавици, дезинфекция, проветряване на избирателните бюра, рискът е минимален и той е в рамките на разумното. В крайна сметка ние сме живи хора и не можем да живеем в една стая. А когато става дума за избор на Парламент, който кове законите на страната и би трябвало да контролира управлението на България, аз мисля, че си заслужава и е въпрос на морален дълг на всеки здрав български гражданин, който е взел съответните мерки, да отиде и да гласува.

Целия разговор можете да изгледате тук:


Текст, снимка и видео: https://m.fakti.bg

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: