Елена Йончева към Еврокомисията: Докога ще се ръкувате с Бойко Борисов и Виктор Орбан?

26.03.2021 10:10

 

Докога ще се ръкувате с ръководители като Бойко Борисов и Виктор Орбан, които  рушат устоите на демократичнитени общества? Как може да се използва регламентът за обвързването на спазването на върховенството на закона с европейските средства, кога ще започнете да го прилагате? Тези въпроси към еврокомисаря по ценностите Вера Йоурова отправи Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, по време на дебат за ситуацията в Малта. Дискусията в пленарната зала на Европейския парламент беше част от поредицата обсъждания на спазването на върховенството на закона след убийството на разследващата журналистка Дафне Галиция през 2017 г.

„Искате да приемем и резолюция – добре, ще приемем. Но нека ви попитам какво ще правим с България, с Унгария и съсСловения? Скоро приехме резолюция за България в тази същата зала. Какво се случи в България след това? Нищо. Нищо не се случи. Премиерът Бойко Борисов дори не е коментирал резолюцията по същество“, каза Елена Йончева, която беше водещ оратор на социалистите в дебата. Тя попита представителите на ЕНП докога за тях върховенството на закона ще е въпрос на политическа математика.

Според Елена Йончева върховенството на закона трябва да е приоритет за всяка държава-членка и никой не трябва да избягва този дебат, защото това руши доверието в Европейския съюз.

След убийството на Дафне Галиция и на журналиста от Словакия Ян Куциак в Европейския парламент беше създадена мониторингова група, която реагира, когато в някоя от държавите-членки има сериозни притеснения за върховенството на закона или за нивата на корупцията. В този мандат на ЕП Елена Йончева е единственият български представител в нея. От лятото на 2020 г. групата разглежда ситуацията в България, но за разлика от бившия малтийски премиер Джоузеф Мускат, както и бившия премиер на Словакия, Бойко Борисов се скри от изслушване, въпреки че беше поканен два пъти. Днес пред групата ще се яви и министър-председателят на Словения Янез Янша.

През октомври 2020 г., по инициатива на Елена Йончева, Европейският парламент прие безпрецедентна резолюция за върховенството на закона в България. В края на м.г. ЕС одобри механизъм, който обвързва отпускането на европейско финансиране със спазването на този основен принцип на съюза.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

#тагове:

НАЙ-НОВИ: