Кремен Георгиев, председател на АТДБ: Няма нито една жалба срещу Топлофикация Плевен за връщането на пари за преден период

23.09.2020 13:31

От всички български топлофикационни дружества проблем при изравнителните сметки има единствено при „Топлофикация София“, заяви в ефира на БНТ председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Кремен Георгиев „В момента тече проверка от страна на КЕВР по всички подадени жалби по начина на съставяне на изравнителните сметки“, припомни инж.Георгиев, като добави, че жалбите при другите топлофикации се броят на пръстите на едната ръка. „Може би малко се преувеличава с този т. нар. проблем“, изтъкна все пак инж.Георгиев.

Председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества изрази учудване, че има изобщо подобен проблем предвид това, че фактурите за всички топлофикации изглеждат по един и същи начин. „Това не е фактура, която трябва да се плати, а е фактура, която обобщава целия отоплителен сезон.“, каза още той.

По повод връщането на пари за преден период и изравнителната сметка, инж.Георгиев обясни, че във всички газови топлофикации се връщат пари. Той обясни, че връщането на пари за преден период и изравнителната сметка не са директно свързани една с друга, просто трябва да излязат в един и същи момент. Инж.Кремен Георгиев посочи, че в плевенската топлофикация няма нито една жалба срещу връщането на парите. „В Топлофикация Бургас също са нула жалбите“, заяви още той.

„В крайна сметка намалението за целия период за цената на газа е под 20%, тъй като за всеки отделен месец в периода август 2019 – март 2020 намалението е различно. Тоест, изчислява се по нова формула и всеки един месец се получава различна цена на газа от тази, която е била“, заяви още инж.Георгиев. Той обясни, че в месеците с най-голямо потребление намалението е било най-малко – стигало е до 10%. Средно претегленото намаление никога не е било 40%.

„Цената на топлинната енергия не се определя само от цената на природния газ, която представлява около половината от разходите за производството на топлинна енергия, съответно не може да се очаква, че със същия процент ще намалеят и сметките за парно и топла вода, коментира още инж.Георгиев.„Чисто математически новите цени за топлинната енергия се намалиха с 10-15%, което е абсолютно логично при намалението на цената на газа“, подчерта инж.Георгиев.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: