Топлофикация – Плевен инвестира, за да запази ниски ценните за плевенчани

14.09.2020 13:15

За свършеното през летните месеци и преди началото на отоплителния сезон разговаряме с изп.директор на Толпофикация – Плевен инж.Йордан Василев.

Инж. Василев, Топлофикация Плевен готова ли е за зимата?

Да, напълно. През летните месеци извършихме ревизия на основните и спомагателни съоръжения на дружеството, в детайли ревизирахме топлопреносната мрежа и отстранихме всички проблеми, които нашите специалисти бяха констатирали.

Кога се очаква да пристъпите към пускане на парното на територията на гр. Плевен?

Когато среднодневните температури за 3 дни паднат под 12 градуса, ще пуснем централното отопление за всички плевенчани, които са ни гласували доверие, използвайки нашите услуги.

Не бих се ангажирал с конкретен срок от сега, защото дългосрочните прогнози за температурите често не са коректни и не ги считам за напълно надеждни. Забелязал съм, че първоначално обявените стойности често биват променяни.

Имате ли нови проекти в Топлофикация – Плевен?

Да, в момента осъществяваме сериозна инвестиция и се надявам да успеем да я реализираме, защото ще е изключително благоприятна за развитието на Топлофикация Плевен.

Ще ни издаде ли каква е?

Не крием. Взехме решение да инвестираме в двигатели за производство на високоефективна комбинирана топлинна и електрическа енергия.

До какво ще доведе тази инвестиция?

Тази инвестиция ще доведе до по-голямо количество произведена комбинирана електрическа енергия от Топлофикация Плевен съгласно Стратегията за енергийна ефективност, която утвърждава курса на европейските политики в сектора.

А какво значи за Вас увеличеното производство? До какво води?

По-голямото количество произведена енергия ще доведе до реализация на първостепенен икономически принцип за търсенето и предлагането и тяхната връзка с цените. Когато предлагането е голямо, цената пада. Това означава, че реализирането на нашата инвестиция ще има положителен ефект върху крайния потребител на нашите услуги. Но все пак трябва да се има предвид, че основата на ценообразуването на енергията, произведена от Топлофикация Плевен е цената на основната ни суровинаприродния газ.  Използвам да разясня за интересуващите се, че при внедряването в работа на модерни съоръжения, които притежават по-висок коефициент на полезно действие, дружеството ще се бори да постигне цена на услугите, която е по джоба на българите.

Всичко на пръв поглед е добре. Смятате ли, че скоро ще сте готови?

Съгласно нашите планове изграждането на новите мощности трябва да завърши след около една година. Надяваме се, че през следващото лято ще можем да тестваме новите съоръжения и да ги внедрим в работа от отоплителен сезон 2021/2022.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: