Първи фестивал за стара градска песен „Спартак Бутански” се проведе в Кнежа

31.01.2020 17:04

На днешната дата преди точно 100 години се ражда големият композитор и поет Спартак Бутански. Един човек с елегантна външност, с вродена интелигентност и култура, виртуозен композитор и блестящ музикант. Спартак Бутански е автор на около 6000 песни и 12 песенни сборника, в т.ч. химна на Община Кнежа. Той е почетен гражданин на Кнежа, почетен деятел на НЧ „Борба-1896”, автор на фестивала „Златна царевица”, създател и дългогодишен ръководител на школата по музика в читалището, на представителния хор „Александров”. Носител е на повече от 80 почетни отличия, в т.ч. орден „Кирил и Методий”, първа, втора и трета степен.
По този повод с Решение № 57 на Общински съвет Кнежа по Протокол №6 от 16.01.2020 г., днес бе открита паметна плоча на Спартак Николов Бутански, която е поставена на фасадата на НЧ „Борба-1896”.


За да бъде отдадена заслужена почит и уважение към неговия светъл житейски път, днес се проведе Първият фестивал за стара градска песен „Спартак Бутански”. Над 240 души – индивидуални изпълнители и певчески състави взеха участие в първото му издание. Специални гости бяха дъщерята на Спартак Бутански – Нина Бутанска – Кабакчийска и неговият внук Спартак Кабакчийски.


Журито с председател телевизионната водеща Бони Милчева и членове Елка Недялкова, Валентин Недялков и Христинка Василева – музикални педагози в Национално училище по изкуства „Панайот Пипков“ – Плевен, оценяваха изпълненията на участниците и определиха победителите, а именно:
Категория „Индивидуално изпълниение”
2-ро място – Красимира Джанабетска при Диабетно дружество „Стевия” гр. Кнежа
3-то място – Зоя Кунчева при Клуб на инвалида с. Бреница
Категория „Групово изпълнение”
1-во място – Смесена вокална група „Волна песен” с. Долни Луковит
1-во място – Вокална група „Ставерчанка” с. Ставерци
2-ро място – Вокална група „Незабравка” при Клуб на инвалида гр. Кнежа
3-то място – Вокална група „Жалба по младост” с. Подем
Във фоайето на Читалището бе разположена изложба с лични вещи и музикални инструменти на Спартак Бутански, чийто експонати бяха предоставени от Общински исторически музей гр. Кнежа.


„Използвам случая да благодаря на всички, които участваха и допринесоха за организацията на празника – ръководството на НЧ „Борба-1896” гр. Кнежа, Общински исторически музей, ПК „Дълголетие” гр. Кнежа, ПК „Здравец” гр. Кнежа, Клуб на инвалида гр. Кнежа и г-жа Виолета Гъркова! Радвам се, че заедно успяхме да организираме този празник и отдадем заслуженото внимание на един наш скъп съгражданин!“, казва кметът на Община Кнежа Илийчо Лачовски. 

Снимки: Община Кнежа

#тагове:

НАЙ-НОВИ: