Есенният джаз фест завършва с Metamorfoza и атрактивните гости от Гана King Ayisoba band

09.09.2018 7:49

Тази вечер е финалната за второто издание на „Есен Джаз фест”, чието мото тази година е „От Африка до Плевен”. Музикалното събитие се провежда в парка на Регионалния исторически музей.

Ето и програмата за днес:

19.00ч. – METAFORMOZA (България)

Един от водещите квартети на новата българска джаз сцена Metaformoza (Росен Захариев – тромпети, перкусииМирослав Иванов – китари, Антони Рикев – бас, клавишни и Николай Данев – барабани) съчетава по изключително умел начин фрий – и груув – началата в съвременния джаз, което си е пилотаж от най-висша категория – хем да „излезеш от квадрата“ (по думите на Росен Захариев), хем да запазиш музиката „разбираема“ и за по-широката аудитория. Участията им от годината на създаването им (2012) до днес включват всевъзможни малки и големи формати – от A to Jazz” до „Варненско лято“ и „Джаз Перелик“, а миналата година издадоха и дебютния си (едноименен) албум – част от продукцията на лейбъла MusicClinic Records. Както тандема Рикев – Данев (които познаваме много добре от съвместната им работа в Ahead и Tri O Five), така и Мирослав Иванов (Инфинити, Сафо, Saint Electrics), един от водещите български китаристи през последните две десетилетия, са музиканти, любими на публиката поне в няколко жанра (и по-комерсиални, и по-арт), а Росен Захариев, който тази година участва на „Есен Джаз Фест“ и с триото си Fly We To The Moon, e един от малкото посланици на пълнокръвния отвъдокеански фрий – джаз у нас, свирил още в годините си като студент в Бъркли с не един и двама световни музиканти от категорията на Матю Гарисън.

20.30ч. – KING AYISOBA BAND (Гана)

Кинг Аишоба от Гана е истинска легенда в родната си страна, радио – звезда и определено един от най – необичайните африкански артисти, участвали в по-големите фестивали в Европа през последните години. Вече имахте възможност да слушате концерта на сънародника му Аюуне Суле (член на групата на Кинг Аишоба) на Водната каскада през юли, така че знаете, че музиката за колого (традиционна ганайска китара) е музика, носеща първичната и древна енергия на това, което няколко столетия по-късно американците ще нарекат „блус“. Някои изследователи съвсем официално вече наричат тази музика „праисторически блус“, въпреки че в съвременния свят измеренията й са много повече – както блусът е залегнал в основата на джаза, така и в ганайската музика от Горния Северозапад (откъдето са музикантите от „Кинг Аишоба Бенд“) той също е основата като дух и тоналност. В новото хилядолетие тази традиционна „знахарска“ музика има и много други измерения и препратки към други жанрове и култури. Музиката за колого днес се е смесила с „музиката на света“, в нея могат да бъдат открити и рок-, и джаз-, и реге – елементи, но това не я е обезличило – напротив, направило я е още по-могъща и впечатляваща.

През последните 2-3 години групата на Кинг Аишоба беше забелязана и от големи европейски фестивали от „Роскилде“ (Дания), както и от ББС, а една от големите звукозаписни компании за уълрд – мюзик (Glitterbeat Records) издаде и последния им албум 100 Can Die (2017), в който като гост – вокалист участва и живата легенда на реге – музиката Лий Скреч Пери.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: