С изпълнения на музиканти от Буркина Фасо, Испания и Сърбия започва днес „Есен Джаз фест” в Плевен

07.09.2018 7:54

От 7 до 9 септември Плевен ще е домакин на второто издание на „Есен Джаз фест”, чието мото тази година е „От Африка до Плевен”. Музикалното събитие ще се проведе в парка на Регионалния исторически музей. Международният „Есен Джаз фест” в Плевен съчетава балканските мелодични линии и необичайните африкански ритми с традициите на джаза и новите тенденции в развитието му. Всяка вечер от 19.00 ч. на сцената ще се изявят шест уникални формации, гостуващи за първи път в Плевен.

Подвижното DJ студио на платформа „Аларма пънк джаз” на Българското национално радио всеки ден от 17.30 ч. ще подготвя настроението за предстоящите концерти. Тази година в унисон с тематиката на джаз фестивала „От Африка до Плевен” ще има ателие по африкански танци с Мария Косса в събота и неделя от 11.00 ч. отново в парка на Историческия музей.

Вижте програмата за първия ден на фестивала:

7 септември 2018 (петък)

19.00ч. – HAKOS TRIOS (България – Сърбия – Испания)

Формацията, която ще открие второто издание на фестивала, е истинска супер група, създадена в Испания от сръбския барабанист и композитор Лав Ковач (вече познат на нашата публика от квартета на легендарния си баща Борис Ковач, с който свири в Първото издание на Autumn jazz Pleven international festival – 2017 в Плевен), българския контрабасист Васил Хаджигрудев, който това лято беше част и от групата на Крейг Бейли и Петър Салчев в по-голямата част от концертите от лятното им турне у нас, и един от водещите испански тенор-саксофонисти от новото поколение – Енрике Оливер.

„ Хакос Триос“ е в множествено число съвсем неслучайно: в дебютния им едноименен албум участват всъщност две трио-формации на тандема Ковач-Хаджигрудев – едната със саксофониста Енрике Оливер и другата – с тромпетиста Хулиан Санчес. Ако помните първото им турне у нас през пролетта на 2017 г., знаете, че групата звучи прекрасно и като квартет с гости като Димитър Льолев, Росен Захариев или Петър Момчев. Само преди няколко месеца Лав Ковач и Васил Хаджигрудев, които са приятели още от Грьонингенската консерватория и свирят заедно в още няколко групи, заздравиха сътрудничеството си и с основаването на свой собствен музикален лейбъл – HORZ – в Нови Сад. В момента Hakos Trios записват втория си албум.

20.30ч. – MAMADOU DIABATE TRIO (Буркина Фасо)

Освен музикант от голямото семейство Диабате, чиито наследници помнят корените си още от времената на Мандингската империя в Западна Африка, далеч-далеч преди колонизацията, Мамаду Диабате е също така и творец, изключително отворен към културата на други народи и континенти. Живеещият във Виена перкусионист, певец и композитор е бил у нас неколкократно – за първи път на джаз фестивала в Смолян през 2007 г., където свири в квартет със Стоян Янкулов, Елица Тодорова и сънародника си от Буркина Фасо Луи Сану, а в най-нови времена – на Уърлд мюзик&Aрт-форума “Без граници“ в Двореца в Балчик миналата есен, където концертът на триото му завърши в сешън с бретонските музиканти от „Плантек“. Само преди няколко месеца участва и като един от основните музиканти на организирания от българката Татяна Колева Amsterdam Marimba Weekend в нидерландската столица. В Плевен Мамаду Диабате, който свири на традиционния за Западна Африка пластинков ударен инструмент балафон и на камале-нгони (умалена версия на западноафриканската арфа кора), ще изнесе специална програма с музикантите Якуба Конате (перкусии, вокали) и Хамиду Койта (втори балафон, вокали). Концертът е и последната изява на музикантите в Европа до края на 2018г., защото само два дни след плевенския „Есен Джаз Фест“ Мамаду лети с групата си Percussion Mania за САЩ за няколкомесечна творческа резиденция.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: