„Малката певица на Тодор Живков“ ще е гост на кулинарния фестивал в Асеново

07.08.2018 14:22

Певицата Ана-Мария Трайкова ще вземе участие в осмото издание на Международния кулинарно-фолклорен фестивал „Банатски вкусотии – традициите на моето село“, който ще се проведе тази събота – 11 август в никополското село Асеново. Ана-Мария ще зарадва гостите на фестивала, като ще се включи със свои изпълнения в народното веселие от 21.30 ч. на площада в селото.

Ана-Мария Трайкова е изпълнителка на шопски, тракийски и авторски песни на фолклорна основа. За музиката я откриват случайно, когато е едва на 5 години. Талантът ѝ я прави част от Протокола на българските правителства до 1985 г. Още от малка става част от визитката на България. Наричат я „малката певица на президента Тодор Живков“. Пяла е пред Михаил Горбачов, Франсоа Митеран, Фидел Кастро и др. Партнира на баба си Мира в песни и разкази, по които народният артист Никола Анастасов създава уникалните си спектакли за Шоплука (1974-1986). През 1976-1977 г. прави първите си записи в Българското национално радио – „Шопски народни песни“. През 1979 г. участва в Асамблеята и движението „Знаме на мира“. В периода 1976–1984 г. е солист на ансамбъл „Изворче“ към Двореца на децата под диригентството на Михаил Букурещлиев и на Държавен ансамбъл „Тракия“ – Пловдив.

Учи и завършва с успех Средното музикално училище в Широка лъка в класа на Стефка Кушлева. От нея и до днес има скъп подарък — песента „Мама Златина учеше“. Приета e в Национален ансамбъл „Филип Кутев“ без изпит по желание на комисията, тъй като месец по-рано се прибира от Лондон с две първи международни награди. След завършване на музикалното си образование се насочва и към световната сцена. Докато е на турне във Франция е забелязана от президента на френска музикалната компания, с която концертира по света и до днес. Съвместно с турска музикална компания записва своя авторска песен – „Обич майчина“.

Партнира си успешно с Ку-ку бенд, Берковската духова музика, Иво Папазов – Ибряма, Николина Чакърдъкова. Участвала е в популярния женски вокален ансамбъл „Мистерията на българските гласове“.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: