БАЛИЗ – Плевен приключи успешен проект, насочен към младежи с увреждания

10.07.2018 12:50

На заключителна информационна среща екипът на Сдружение „БАЛИЗ”-Плевен представи постигнати резултати  по  проект „ЗНАМ И МОГА – повишаване на информираността и превенция от попадане в здравни и социални рискове на младежи с интелектуални затруднения, чрез провеждане на интерактивни обучителни тренинги”.

Проектната инициатива „ЗНАМ И МОГА”  е финансирана от TELUS, чрез Обществения борд на  TELUS International Europe, и е с продължителност шест месеца.

Дейностите в рамките на проекта фокусираха целенасочеността си към повишаване на благосъстоянието на младежи с увреждания, повишаване възможностите им  за пълноценно присъствие в обществото чрез развитие на умения за повишаване на информираността и критичността в превенцията от попадане в здравен и социален риск. На заключителната среща, в присъствието на експерти в социалната сфера на регионално и местно ниво, представители  на социални услуги и други гости, като част от резултатите по проекта е промотиран и издадения НАРЪЧНИК „ЗНАМ И МОГА –социални умения за превенция от попадане в здравни и социални рискове на младежи с интелектуални затруднения”.

Наръчникът компилира общи теоретични постановки, практически тренинги и приложения обобщени в три тематични модула „Здраве и здравно образование” , „Социални умения и превенция от попадане в социални рискове”, „Моите права”.   Като част от приложенията са представени доказано работещи практики през годините, прилагани от специалисти на Сдружение „БАЛИЗ” в директната работа с младежи със затруднения.                                                                                                                   

Тренинг сесии и интерактивни упражнения, част от Наръчника, са проведени от експерт обучители на Сдружението в 10 социални услуги на територията на област Плевен, градовете Ловеч и Тетевен, с участието на над 100 младежи с различни по вид и степен затруднения. Провеждането на тематичните тренинги са част от дейностите по проекта и целят както положително повлияване на участниците младежи с увреждания, така и мотивиране на специалистите от съответните социални звена за прилагане на системна психо-социална работа  в тази насоченост.  Издадения в рамките на проекта Наръчник е тиражиран в 200 копия, които се разпространяват безплатно, участниците в заключителната конференция получиха екземпляр заедно с информационните материали за срещата.

„Издаването на Наръчника е една крачка напред в организационното развитие на Сдружението, до сега не сме издавали продукт в такъв мащаб. Нямаме претенции и за изчерпателност по тематиката, защото тя е много широкообхватна, събрахме опит и възможности за директна работа с тази целева група, положихме и желанието си да бъдем в подкрепа на колеги при прилагането   на психо-социална подкрепа на младежи със затруднения в тази насока. Самият проект изискваше наистина много труд и по разработването на наръчника и при самото посещение в социалните услуги и работа с младежите, много труд, усилия и много  емоционално натоварване,   но днес наистина имаме удоволствието да завършим един успешен проект. Както и мотивацията да търсим последващи възможности да доразвием концепциите си. Ние не сме голяма организация, нямаме и големи недостъпни амбиции, поставяме си реалистични цели в търсенето на ефективни резултати и  устойчиво ги следваме, макар и с малки стъпки. В готовност сме да предоставим екземпляр от  Наръчника на всеки специалист или  родител проявил интерес към продукта, разбира се безплатно”- коментира още Катина Василева, председател на Сдружение „БАЛИЗ”-Плевен.

Екипът по проекта използва възможността да благодари отново на всички директори на социални услуги, които сътрудничиха и осигуриха възможност за провеждане на тематичните тренинги по места, на специалистите в социалните звена, които се включиха в обученията и  съдействаха за безпроблемното и ефективно изпълнение на дейността. Както и на  всички участници в дейностите за съпричастността, доверието и дългогодишното сътрудничеството.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: