Найден Зеленогорски: Образованието да стане реален национален приоритет, подкрепен и чрез бюджета!

23.03.2017 9:21

Водачът на листата на „Реформаторски блок – Глас народен“ за 15 МИР Плевен – Найден Зеленогорски представи акценти от програмата на коалицията на среща с представители на образованието, културата и читалищата.


През последните десетилетия се заложи повече на материалното, а духовното остана по-назад. Това е един от основните проблеми, с които се сблъсква българското общество, коментира Зеленогорски на срещата. Превръщане на образованието в реален национален приоритет, подкрепен и чрез бюджета – достигане на поне 4.5% от БВП за образование. Изграждане на ефективна насърчително-контролна система от мерки, насочена към обхващане, задържане в училище и ефективно включване на уязвимите групи, предвиждат от „Реформаторски блок – Глас народен“. Коалицията ще работи за повишаване на авторитета и на социалния статус на българския учител чрез постигане на национално съгласие и признаване на ключовата роля на учителя за развитието на образованието и на човешкия потенциал на нацията.


Двойно увеличение на средствата за култура, а на тези за науката – до 1.5% от БВП, е заложено в програмата на коалиция „Реформаторски блок – Глас народен“. Запазване на българската културна идентичност чрез приемане на Национална стратегия за развитие на културата, предвиждат реформаторите, както и модернизиране на мрежата от културни институти, читалища и библиотеки в страната, в т.ч. чрез привличане на средства от частния сектор.
През последните две години в сферата на образованието в Плевен и региона са инвестирани допълнително 2 млн. лв. – за ремонт и обновяване на няколко училища, за компютри и автобуси, припомни Зеленогорски на срещата. Коалиция „Реформаторски блок – Глас народен” ще работи за развитие на университетското образование. След откриването на новия факултет „Фармация“ на Медицински университет, следваща ни обща цел е разкриването и на стоматологичен факултет, категоричен е Зеленогорски.

Купуването и продаването на гласове е престъпление1

#тагове:

НАЙ-НОВИ: