Личните лекари в Плевен и областта днес протестират

30.03.2016 9:28

lekari 1

Личните лекари в Плевен и областта днес протестират. Така те се присъединиха към решението за национален протест на общопрактикуващите лекари, който тези дни обхваща поетапно отделни градове на страната.

За да не бъде преустановено оказването на медицинска помощ на населението са разкрити дежурни кабинети в Плевен, Левски, Кнежа, Червен бряг, Никопол.

dakova

„Ние вече не можем да продължаваме по този  начин, тъй като това касае предимно здравето на пациентите”, заяви пред медиите тази сутрин д-р Петя Дакова, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в област Плевен.

„Рамковият договор, всичко това, което беше договорено в него не устройва ползотворната работа на лекарското съсловие и няма да подобри качеството в нашата работа, медицинската услуга, на която разчитат нашите пациенти. Ние искаме да бъдем чути и наредбите, които са основни в НРД да са с ясни правила, да са такива, които да не затрудняват нашата работа в кабинетите, да осигуряват повече време за пациентите, за да им обърнем повече внимание, тъй като пациентите желаят да видят в наше лице не администратори, каквито сме вече 16 години, а искат да видят лекарите, на които имат доверие”, обясни д-р Дакова.

„Това, което се говори, че се увеличава обемът на средства под формата на регулативните стандарти – тези суми касаят доболничната помощ, в която средствата са не само за изследвания и консултации при общопрактикуващите лекари. Те са и за колегите специалисти от доболничната помощ, лабораториите и всички скъпоструващи изследвания, които се правят в амбулаторни условия. Ние отново сме притеснени, че ще се налага да слагаме бележки на нашите кабинети, че нямаме пари за изследвания и направления за консултации за специалисти”, добави още д-р Дакова.

lekari

Сред исканията на личните лекари е и въвеждането на електронно здравно досие, което ще носи пълна информация за проведените при специалисти прегледи на пациентите, за лечението им в болниците. Общопрактикуващите лекари настояват и да бъдат въведени електронни карти.

„Искаме спокойствие, искаме да работим това, за което сме учили и да бъдат още по-доволни пациентите от нас лекарите”, заяви д-р Петя Дакова.

След като се събраха пред входа на ДКЦ-2 лични лекари от Плевен и Пордим влязоха в една от залите, за да обсъдят своите бъдещи действия. Днес по-късно ще стане ясно дали протестът ще продължи в и под каква форма.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: