Съветниците ще решават за площадка за складиране на зарязаните по улиците на Плевен стари автомобили

28.03.2016 10:09

5.09.avtomorga

Една от точките в дневния ред на сесията на Общински съвет – Плевен, насрочена за 31 март, е разглеждане на предложение за одобряване на размер на разноски и сключване на договор за определяне на имот частна собственост за площадка за излезли от употреба моторни превозни средства /ИУМПС/ и възлагане на дейности по предаването, събирането и съхранението им. Вносител е кметът Георг Спартански.

От предложението става ясно, че към момента Община Плевен не разполага нито със собствена площадка, отговаряща на минималните технически изисквания, нито със звено или общинско предприятие, което да извършва приемане на този вид отпадък и временното му съхранение.

При проведено проучване как други Общини са разрешили този проблем е установено, че практиката е тази дейност по преместване и съхраняване на ИУМПС да бъде възлагано на фирми, външни за общината, притежаващи съответните документи. При справка е станало ясно, че на територията на община Плевен има 7 площадки. След консултации със собствениците е изяснено, че никой от тях не притежава техника за извозване на ИУМПС. При консултациите е препоръчан „Феникс репластик” ЕООД. Дружеството разполага с площадка на територията на община Плевен, както и с необходимата извозваща техника.

Кметът предлага на съветниците проект на договор, регламентиращ извършването на  дейностите по събирането и управлението на ИУМПС. В договора са посочени и таксите, които дължат собствениците на автомобили, ако пожелаят да си ги върнат от временната площадка – 30 лв. за репатриране и по 10 лв. на ден престой на площадката.

Финалната дума по предложението обаче имат общинските съветници.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: