Откриването на Факултета по фармация сред приоритетите пред МУ – Плевен за 2016-а

04.01.2016 16:26

30.12.mu

На последното си заседание в края на м. декември 2015 г. Съветът на настоятелите при Медицински университет – Плевен (МУ-Плевен) и Ректорът проф. д-р Славчо Томов очертаха приоритетните направления на развитие на висшето училище през новата 2016 година. Това информираха от учебното заведение.
На първо място като приоритет се поставя привличането на висок брой качествени български и чуждестранни студенти за обучение в МУ-Плевен. През 2015 година висшето училище постигна отлични резултати от провеждането на една активна кандидатстудентската кампания в цялата страна – чрез организиране на подготвителни кандидатстудентски курсове по биология и химия, посещения на гимназиите и срещи-разговори с ученици от по-големите градове в Северна България, Ден на кандидат-студента, електронно подаване на кандидатстудентски документи, предварителни конкурсни изпити и т.н. Факт е, че в условията на задълбочаваща се демографска криза, университетът привлече рекордно висок брой български кандидат-студенти, като голяма част от тях предпочитат да се обучават единствено в МУ-Плевен, благодарение на съвременния облик на висшето училище, на иновациите в обучението и клиничната практика. Именно новите технологии – робот-асистираната хирургия, 3D обучението, сесиите Хирургия на живо, които се излъчват в аудиториите, възможностите за обучение в експерименталната операционна зала и на ендотренажорите в Телекомуникационния ендоскопски център – привлечат и многобройните чуждестранни студенти, които проявяват траен интерес към англоезичния курс на обучение по Медицина.
За новата академична година за чуждестранните студенти, която стартира от м. февруари 2016 година в МУ-Плевен, има подадени кандидатстудентски документи от 450 чуждестранни граждани. От тях за обучение са приети 210 граждани от 36 държави. За трета поредна година най-висок е броят на чуждестранните студенти-граждани на Великобритания, следвани от индийските студенти, на трето място – от Германия. Традиционно те ще бъдат посрещнати и приети в академичната общност с Парти за добре дошли и с Тържествено откриване на академичната година.
На второ място, приоритет на МУ-Плевен е окончателното завършване, откриването и стартирането на работата, както и реализирането на първия прием на студенти по държавна поръчка във Факултета по фарамация. Завършеният нов учебен корпус на четвъртото основно звено в структурата на университета е един видим резултат, който ще окаже положителен ефект не само за развитието на Медицински университет – Плевен, а и за развитието на града и цяла Северозападна България. Новоизграденият Факултет по фармация в град Плевен е резултат от 3-годишния неуморен труд и усилията на Академичното ръководство на университета, на всички партньори и изпълнители, който би бил невъзможен без силната подкрепа на правителството и на държавните институции. Благодарение на всички тях днес е налице завършеният нов учебен корпус и получената акредитация на факултета по фармация и специалността, както и осигуреното целево финансиране за оборудване. Всичко това дава основание на Ръководството да поиска и да обяви първият прием по държавна поръчка на магистър-фармацевти от м. септември 2016 г.
На трето място, но не и по значение, приоритет на МУ-Плевен е кандидатстването и учестието в европейски проекти с цел допълване на съвременния облик на висшето училище като център на иновациите и новите технологии в образователната, научноизследователската и лечебната дейност. Членовете на Съвета на настоятелите единодушно се обединиха около мнението, че през новата година университетът не разполага с необходимия ресурс и потенциал да се разширява териториално чрез разкриване на филиали в други градове на страната или в чужбина.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: