Ще бъде ли повишена такса „смет” в Плевен?

16.11.2015 15:52

smet

Има възможност да бъде повишена такса „смет” в община Плевен. Това стана ясно днес по време на брифинг на кмета Георг Спартански. Той обяви, че заради забавени европейски проекти има опасност на Община Плевен да й бъдат наложени неустойки в размер на около 6,5 млн. лв.

Отделно заварените неразплатени разходи са в размер на 2 134 000 лв. Половината от тях са свързани с неизплатени суми към извършителите на услугата сметосъбиране. Бюджетът по перо „Чистота”, което включва сметосъбирането, сметоизвозване и другите дейности, е около 6,6 млн. лв., но е „изгребан до дъно”. Пари няма и за озеленяването, за което са били заделени около 2 млн. лв.

От заложените за събиране суми от такса „смет” са постъпили в общинската хазна около 3,5, млн. лв., а са похарчени двойно повече.

„Очевидно дейността по сметосъбирането не може да приключи, което генерира допълнителни разходи, които ще ни бъдат фактурирани допълнително”, коментира Спартански.

Той припомни, че в момента тече процедура по избор за оператор на новото депо, което ще струва по над 1 млн. лв. на година. Така се оказва, че средствата, нужни за чистотата са два пъти повече от заложените за събиране чрез такса „смет“. Това според Спартански ще наложи да бъдат увеличени промилите за такса „битови отпадъци”. Компенсация за гражданите може да има по линия на данък „сгради”, който да бъде намален.

„Преди 2 години и половина, когато бяха предложени промените към намаляване на такса „битови отпадъци” и увеличаване на данък „сгради” и които ние тогава като опозиция остро и силно критикувахме, се оказва, че сме били прави в оценката си за нецелезъобразността на това решение”, коментира още Георг Спартански.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: